Mrazivá reportáž: Nejzáhadnější dům Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mrazivá reportáž: Nejzáhadnější dům Česka!

Poltergeist se popisuje jako hlučný či lomozící duch.
Poltergeist se popisuje jako hlučný či lomozící duch. (Foto Aha! - Martin Přibyl, ara)

Samovznícení jindy nehořlavých věcí, dokonce i skelné vaty. Nářadí, které létalo po řemeslnících. Těsně vedle jednoho z nich se do zdi zasekl kotouč z pily. Tak svědkové popisují události, které se letos odehrály v opravovaném penzionu v Nedamově na Českolipsku. Nevysvětlitelných požárů tu bylo minimálně pětačtyřicet. Hasiči však nenašli stopy hořlavin. Zatímco vědci a hasiči si nevědí rady, psychotronici v tom mají jasno – jde o jev poltergeista! Jeden z prvních u nás!

„Přišel za mnou bývalý moderátor Slávek Boura s tím, že se v Nedamově začaly dít divné věci. A podle toho, jak je popisoval, říkám – jasně, to je poltergeist,“ vypráví psychotronička Renata Lopourová, která se těmto jevům intenzivně věnuje. Na místo třikrát přijeli hasiči a pětkrát police. Nikdo na nic nepřišel.

Dělníci na stavbě jsou vyděšení. Lítají tu předměty, které jako by někdo házel zpoza rohu. Jeden odloží pilu, za chvíli ji chce vzít a ona tam není. Hoří věci, které jinak hoří jen málokdy. Skelná vata i motorová pila. „Když na ohniště namířili hasiči termokameru, zjistili, že oheň měl teplotu třicet stupňů, což je míň, než má lidské tělo. Takže jste do něj mohli sáhnout a nic se vám nestalo. Byl to studený oheň,“ popisuje psychotronička.

Knihu píše Boura!

„Příběh o »Nedamovském poltergeistovi « je již napsaný. S podtitulem, že za každým paranormálním jevem stojí lidský příběh. Kniha by mohla vyjít v březnu příštího roku a Renata Lopourová bude mít v knize odborný doslov,“ vysvětlil Slávek Boura (na snímku), který se intenzivně poltergeistům věnuje. K ezoterice se obrátil podobně jako jeho moderátorský kolega Libor Baselides, který pro změnu chystá knížku o andělech.

Co je to poltergeist?

Poltergeist se nejčastěji popisuje jako hlučný či lomozící duch. Jde o paranormální jev, pro nějž však neexistují věrohodné důkazy. Nejčastěji je spojován s nevysvětlitelnými zvuky (rány, klepání, bušení), ale také s pohybem a přemísťováním předmětů včetně nábytku. Typické je pro něj také vrhání předmětů či nevysvětlitelné chování elektrických spotřebičů, jejich hoření, ale i praskání žárovek. Poltergeist se většinou spojuje s konkrétní osobou. Společným znakem případů proto bývá přítomnost mladého člověka v pubertě, psychicky či jinak nemocného člověka či ležáka upoutaného na lůžku. Pokud se přestěhuje, poltergeist ho doprovází jinam.

„Příběh o »Nedamovském poltergeistovi« je již napsaný. S podtitulem, že za každým paranormálním jevem stojí lidský příběh. Kniha by mohla vyjít v březnu příštího roku a Renata Lopourová bude mít v knize odborný doslov,“ vysvětlil Slávek Boura (na snímku), který se intenzivně poltergeistům věnuje. K ezoterice se obrátil podobně jako jeho moderátorský kolega Libor Baselides, který pro změnu chystá knížku o andělech.



Přečtěte si
jarypadlo
23. 10. 2016 • 07:51

Jak moc se dá očekávat že bude hořet nejedno knihkupectví nebo třeba domácnost čtenářů?Jak hořlavá bude sama kniha?Jde ji nějak "pojistit" nebo "vysvětit"?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.