Víme, kdy dorazí epidemie chřipky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Víme, kdy dorazí epidemie chřipky!

Kdo se bojí chřipky, měl by se nechat očkovat.
Kdo se bojí chřipky, měl by se nechat očkovat. (Foto Aha! – Slávka Červená, ara)

Ochladilo se a Češi začínají smrkat, kašlat, pobolívá je v krku... Chřipka to zatím není. Odborníci ale varují, že ani letos se jí nevyhneme.

Rozsah ani dopad epidemie v letošní sezoně zatím nedokážou odborníci odhadnout. „V Evropě se v současnosti chřipka téměř nevyskytuje, jsou to pouze sporadické případy. Zvýšení počtu onemocnění lze očekávat tradičně na konci roku a v lednu,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková. Epidemie podle ní obvykle trvá čtyři až deset týdnů.

Loni odborníci evidovali zvýšený výskyt chřipky od konce ledna do konce března. Onemocnělo cca 1,37 milionu lidí. „298 pacientů muselo být kvůli chřipce hospitalizováno na jednotce intenzivní péče nebo ARO, z toho 109 lidí zemřelo,“ doplnila Havlíčková s tím, že v souvislosti se chřipkou, tedy i na jiná onemocnění, které chřipka zkomplikuje, zemře ročně 1500 až 2000 osob.


Na počasí nezáleží
Šíření chřipky prý nesouvisí s tím, jaká je zima. „Počasí s tím nesouvisí tak silně, jak se domníváme. Šíření je vázáno na chladné období v roce. Ať už je zima mírná, nebo tuhá, tak ta epidemie si obvykle najde svoji cestu,“ poznamenala lékařka Martina Havlíčková.

Prevence = injekce
Nejlepší prevencí chřipky je podle odborníků očkování, pro které je nejlepší doba v říjnu, listopadu a prosinci. Většina zdravotních pojišťoven na ně přispívá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.