Ukrýval »smrt« Zatkli ho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ukrýval »smrt« Zatkli ho!

Hasiči v areálu firmy
Hasiči v areálu firmy (: ČTK)

LIBČANY – Klap, klepeta zacvakla... Příslušníci zásahové jednotky a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zatkli v pátek večer gang obchodníků s nebezpečnými chemikáliemi.

Klap, klepeta zacvakla... Příslušníci zásahové jednotky a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zatkli v pátek večer gang obchodníků s nebezpečnými chemikáliemi. Skupina zločinců hromadila zákeřné látky, které mohou přivodit smrt, v bývalém areálu společnosti Vertex v Libčanech u Hradce Králové. Policisté v objektu objevili sudy s velkým množstvím škodlivin.

Gang, který se zabýval likvidací tohoto odpadu, navezl do objektu zhruba tisíc druhů nebezpečných látek. Při razii kriminalisté na místě zajistili vysoce toxické látky, schopné zabít velký počet lidí, například prudce jedovaté kyanidy nebo rtuť. „Nyní se zjišťuje celkové množství a složení těchto látek. To potrvá celý víkend,“ řekl novinářům hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.

Podle mluvčího policejního prezídia Zdeňka Zelenky obvinil policejní komisař tři muže z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů i z nedovolené výroby a držení radioaktivního materiálu. Protože trestnou činnost páchali jako organizovaná skupina, hrozí jim až patnáctileté vězení.

Nebezpečné látky uložené v sudech na místě za pomoci hasičů odstraňovala specializovaná dekontaminační firma. Množství škodlivin a jejich složení zkoumají odborníci po celý víkend. Výsledky budou mít k dispozici nejdříve v pondělí.
Soukromá firma SNOG HK, jejíž zaměstnanci byli zatčeni, údajně mohla lékařský odpad likvidovat, ale jen v omezeném rozsahu. Policie však v objektu našla podstatně větší množství látek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.