Těžký život důchodců! Hana Radová (61): Na den mám 17 Kč... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Těžký život důchodců! Hana Radová (61): Na den mám 17 Kč...

Čivavy Emilka a Žofinka, buldočka Katynka a mopsice Andulka jsou teď to jediné, pro co Hana Radová žije.
Čivavy Emilka a Žofinka, buldočka Katynka a mopsice Andulka jsou teď to jediné, pro co Hana Radová žije. (Foto Aha! – Robert Klejch)

Měla tři děti, dvě jí zemřely. Vychovala i tři romské sestry z dětského domova, při tom pracovala. Teď seniorce Haně Radové (61) z Prahy zbude po odečtení nájmu 500 korun na měsíc. Naletěla! Chtěla se přestěhovat do levnějšího bytu, kde by si užívala podzim života. Jenže... Bez přátel by teď nepřežila.

Končila jí smlouva na byt v Praze a rozhodla se přestěhovat, chtěla platit méně, být blíže přírodě. „Na jaře jsem našla byt 1+1 v Novém Strašecí a těšila se, že tam svůj život už dožiju,“ vypráví důchodkyně, která za stěhování vydala veškeré své úspory.

Až když byla zabydlená, zjistila, že nový byt nebyl zkolaudovaný na bydlení. Když se snažila problém řešit, poštvala si proti sobě majitelku a z bytu musela ke konci srpna odejít. „Komunikovala se mnou pak jen přes právníka. Nazpět jsem nedostala ani kauci!“ říká nevěřícně.

Pak začaly krušné chvíle. „Nemohla jsem sehnat jiný byt. Všichni mě odmítli, že jsem v důchodu a nebudu platit,“ vypráví. Na všechno byla sama. „Musela jsem bojovat dál. Když ne kvůli sobě, tak kvůli pejskům, kteří jsou na mně závislí! Jsou to fenky z množíren, jinde by je už nechtěli,“ krčí rameny statečná žena.

Nakonec sehnala malý byt v pražské Libni. Když ale poplatí nájem a všechny další náklady, z důchodu 8747 Kč jí zbude pětistovka! „Vše, co tady vidíte, je buď za odvoz, nebo dar od známých. Granule pro pejsky dostávám darem. Za pět set korun na měsíc se žít nedá,“ říká rezignovaně.


Ještě netopí...
„Bez půjčky od známého bych skončila na ulici. Prodala jsem, co šlo, sem se toho stejně moc nevejde,“ ukazuje rukou. Byt se skládá z jedné místnosti a maličké kuchyně s koupelnou. „Zatím ještě nemůžu pustit ani topení, nemám zaplacenou elektřinu,“ říká.
Pochovala dvě děti
Za život se Hana Radová starala celkem o sedm dětí. Její první dítě byla dcera manžela, kterou vyvdala a osvojila si ji, při rozvodu o ni ale přišla. První vlastní dcera Lucinka (†7 měsíců) zemřela na srdeční vadu. Syn Štěpán (†24) zahynul při autonehodě. „Život najednou ztratil smysl,“ vzpomíná na nejtemnější období. 

Zbyla jí jen dcera Dominika (26), která dělá personalistku. S mámou se ale nestýká. Kromě vlastních dětí měla Hana od poloviny 80. let v pěstounské péči ještě tři romské sestry. „Když dospěly, rozprchly se, nemám o nich žádné zprávy,“ říká s povzdechem.


Advokát Jan Černý: Pronajímatel se dopustil správního deliktu!
„Nezkolaudovaný byt není možné považovat za byt ve smyslu zákona. Nelze jej považovat za způsobilý k bydlení. Podle mého názoru se pronajímatel mohl dopustit správního deliktu tím, že takový prostor pronajal,“ řekl Aha! advokát Jan Černý.

Přečtěte si
sugarbitter
20. 10. 2016 • 19:17

Myslím, že jsme zahlceni nepoctivostí a mám silný pocit, že i na některém UMC se kšeftuje ze sociálními byty. Leckterý občan se pak "přizpůsobí" současné celopúlošné situaci a počíná si obdobně. Jinak, bezdomovcem s e můžete stát snadno , spravedlnost ochuravěla.

trhnisinadledvinkou
20. 10. 2016 • 08:37

za socialismu? pěstounská péče byla vždycky placená státem a na romče se bralo 2x více než na bílý dítě

baronessa
19. 10. 2016 • 10:00

Není žalobce-není soudce. Když je nouze nejvyšší, mají se zkusit všecky prostředky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.