Jak se krotí krokodýli v zoo Protivín? Hodíte jim hadr na hlavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak se krotí krokodýli v zoo Protivín? Hodíte jim hadr na hlavu!

Tak vypadá siamský krokodýlek ve třech měsících. Kdo by řekl, že z této ještěrky jednou bude tak drsný tvor.
Tak vypadá siamský krokodýlek ve třech měsících. Kdo by řekl, že z této ještěrky jednou bude tak drsný tvor. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Chce to pořádnou sílu, zkušenost a hlavně odvahu. Své o tom ví šéf protivínské zoo Miroslav Procházka. Krokodýly krotí už 20 let. Naposledy při stěhování těch siamských ze zoo v Jihlavě do Protivína.

„Měli jsme tam umístěný geneticky čistý chovný mladý pár a rozhodli jsme se ho přestěhovat. Dělám to už léta, za 25 minut bylo po všem,“ řekl zkušený chovatel. Ve skutečnosti to ale tak lehké nebylo. Na samici si vzali ošetřovatelé tyč, pomocí které zvíře odchytili a táhli. Složitější to bylo u samce o délce 220 centimetrů.

„Naštvaný krokodýl je nebezpečný. Musí se mu na hlavu hodit mokrý hadr a okamžitě ho zalehnout. Hadr zabrání tomu, aby nás viděl a vystartoval po nás,“ popsal fintu Procházka. Ví, o čem mluví. Za 20 let, co chová tato drsná zvířata, už pocítil třikrát jejich skus. „Dvakrát to bylo pošimrání na rukou na pár stehů. Horší to bylo na noze. To už bylo třeba 33 stehů, a i tak si se mnou jen hrál. Kdyby chtěl, měl jsem po noze,“ poznamenal.

Mají obří stisk
Krokodýli, aligátoři, kajmani a gaviálové mají v čelistech obrovskou sílu. „Ten tlak je až dvě tuny na centimetr čtvereční. Když se zakousnou, začnou se ihned točit kolem své osy. Kdyby se zakousl řádně do ruky, utrhl by ji v kloubu,“ popsal způsob uchvácení kořisti Miroslav Procházka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.