Zdraví ze sámošky: Vykurýrujte se kořením! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zdraví ze sámošky: Vykurýrujte se kořením!

Dobromysl možná znáte spíš pod názvem oregano.
Dobromysl možná znáte spíš pod názvem oregano. (Foto scom, ara)

Jídlu dodávají chuť a vůni, ale ani jejich účinky na zdraví není radno podceňovat a přitom je zaručeně máte doma. A když ne, jsou k dostání v každém obchodu. Pokud máte pocit, že na vás »něco leze«, najdete v účinnou pomoc v sáčcích s kořením a díru do kapsy vám taková léčebná kůra neudělá.

Tymián je bohatý na antioxidanty a vyniká silnými antibakteriálními účinky. Působí proti bakteriím, plísním, střevním prvokům i parazitům. V lidovém léčitelství patří tymián mezi nejspolehlivější prostředky při chorobách horních cest dýchacích, kašli a bronchitidě. Neměl by se ale užívat dlouhodobě ani ve velkých dávkách a vyvarovat by se ho měly osoby s nemocným srdcem, zánětem střev a těhotné ženy.

Na kašel

Skvělý je tymiánový sirup. Do 600 ml tymiánového nálevu (4 lžičky sušeného tymiánu zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut vylouhovat) přidejte 490 g medu. Tymiánový sirup je vhodný při mírnění kašle. Podávejte v 5 ml dávkách.

Na bolest svalů
Tak na tohle pomůže tymiánový olej. Čerstvou nať (nerozkvetlého tymiánu) vložte do malé skleničky od přesnídávky a následně ji zalijete až po okraj olivovým olejem. Skleničku pečlivě uzavřete a postavte ji na místo, kde svítí sluníčko. Po třech týdnech přeceďte macerát přes gázu do lahvičky z tmavého skla. Natírejte bolavá místa.

Na nadýmání
Ideální je tymiánový čaj. Jednu zarovnanou čajovou lžičku sušené tymiánové nati zalijte 2,5 – 3 dl vařící vody a poté nechte 10 minut louhovat pod pokličkou. 


Hřebíček
Hřebíček ničí bakterie a posiluje imunitu, snižuje a odbourává bolest a při vnějším i vnitřním použití působí dezinfekčně. Snižuje bolest a pročišťuje organismus. V minulosti se používal i coby afrodisiakum.

Při bolestech zubů a paradontóze
Tahle tinktura opravdu pomáhá, ale nenahradí lékaře. Do 0,5 litru lihu (alespoň 60 %) naložte 10 g hřebíčku a polovinu větší tyčinky skořice, směs nechte minimálně 14 dní louhovat. Nálev přeceďte a uschovávejte v tmavé uzavřené láhvi. Vyplachujte 2x denně.

Proti průjmu
Tři až čtyři hřebíčky zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Po přecezení využijte jako jednorázovou léčbu.


Dobromysl (oregano)
Na příznivé vlastnosti oregana přišli lidé už v dávných dobách. Pomáhá při kašli a plicních chorobách, onemocněních průdušek, křečích a jiných problémech trávicího ústrojí. Je velmi účinné při plísních, má antibakteriální účinky, povzbuzuje chuť k jídlu, prospívá při neurologických onemocněních. Jde o silný antioxidant.

Při nemocech dýchacího ústrojí
Při inhalaci přidejte do vroucí vody hrst sušené natě a odstavte. Hlavu dejte nad nádobu, zakryjte velkým ručníkem nebo prostěradlem a inhalujte 10 až 15 min. Poté obličej opláchněte studenou vodou.

Při zažívacích potížích

Dvě čajové lžičky oregana přelijte 200 ml vroucí vody, sceďte. Užívá se 3x denně před jídlem.

Pro dobrý spánek
Do láhve bílého vína přidejte 50 g čerstvých květů dobromyslu a nechte 10 dnů louhovat. Poté přeceďte přes jemné plátno a uschovejte v chladu a temnu. 1 sklenička po večeři zklidní celé tělo.

Na kašel
Polévkovou lžíci jemně namleté natě přimíchejte do skleničky medu. Užívejte lžičku 1x denně.

Další skvělé recepty najdete ZDE!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.