Požár vzácného zámku: Shořely miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Požár vzácného zámku: Shořely miliony!

Technická část zámku prohořela skrz naskrz.
Technická část zámku prohořela skrz naskrz. (Foto HZS OLK, Zámek Plumlov)

Bylo po jedné v noci, přesto obyvatelé Plumlova na Olomoucku nespali. Ve městě vzplál zámek z 15. století! Kdo přece jen usnul, sousedé ho vzbudili telefonem. Se zoufalstvím v očích pak sledovali, jak střechu historické památky stravují plameny. Způsobily škodu za pět milionů, hasiči ale dokázali zachránit jedinečné skvosty v hodnotě 50 milionů! 

Nakonec naštěstí plameny strávily jen střechu z 18. století. „Hořelo na východní straně nízkého zámku, šlo o zhruba 30 metrů střechy. Chytla od dřevníků,“ popsal Aha! kastelán zámku Pavel Zástěra.

Jenže hořící budova byla jen kousíček od nejvzácnější části – vysokého zámku, v němž jsou ty nejkrásnější expozice a jeho hodnota je nevyčíslitelná. Úkol byl jasný. Oheň nesmí přeskočit dál! „Na místo proto dorazilo asi šest jednotek hasičů, které si s ohněm poradily během hodiny,“ líčil kastelán. „V 1.59 se nám povedlo zabránit dalšímu šíření. Likvidace požáru byla nahlášena v 5.12,“ doplnil ho mluvčí hasičů Jan Ondruch.

Proč ale chytil zrovna dřevník? Jde o náhodu? „Na místě byli včera vyšetřovatelé i s policejním psem na zjištění aktivačních látek. Prošetřuje se jak technická závada, tak nedbalost nebo úmysl. Odebraly se i vzorky na expertizy,“ popsala mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Na jejich výsledky čeká i kastelán: „Netroufnu si teď říct důvod, to by byla fabulace. Ale probíhají výslechy zaměstnanců a další vyšetřování.“

Nikdy nedostavěný unikát
Oproti mnoha zámkům je ten plumlovský výjimečný. „Má netypický tvar, protože je nedostavěný. Bylo vyhotoveno jen křídlo nad rybníkem,“ popsal kastelán Pavel Zástěra. A vprostřed nádvoří má »zříceninu«. Když si v roce 1599 koupili Lichtenštejnové tamní panství, toužili po reprezentantivním sídle. Jenže jim došly peníze. Uprostřed nádvoří tak stál hrad a palác zůstal nedostavěný. Hrad a zámek stály vedle sebe až do roku 1801, kdy je poškodila vichřice. Alois z Lichtenštejna neměl na opravu peníze, a tak hrad nechal zbořit. Roku 1850 rod zámek pronajal okresnímu soudu a bernímu úřadu. V několika místnostech bývalo vězení. V roce 1931 byl zámek v rámci pozemkové reformy Lichtenštejnům zabrán a přešel do vlastnictví Státního pozemkového fondu. Ve 40. letech v něm bylo zřízeno muzeum, v 60. letech jej získaly Vojenské lesy Plumlov. A stavba chátrala. Od roku 1994 je v majetku města Plumlova.

Největší škoda je historická
Požár vypadal v noci děsivě, skvělý zásah hasičů ale zachránil majetek až za 50 milionů! „Není poškozeno nic kromě střechy. I tak je ale škoda pět milionů, což je proto, že ty stavby jsou ze 16. století. A samotné krovy, které shořely, jsou ze století osmnáctého,“ popsal kastelán Pavel Zástěra.

Původně hrad
Dnešní zámek na ostrohu nad rybníkem není původní stavbou. Na místě stával od 13. století hrad, který kvůli dluhům rod Pernštejnů prodal Lichtenštejnům. Třicetiletá válka se ale v 17. století na hradu silně podepsala a bylo rozhodnuto o stavbě zámku. Obě budovy stály vedle sebe do roku 1801, kdy je silná vichřice poškodila. Hrad byl sice stržen, zbytky ale zůstaly.

Hasiči: Ať každé oheň ohasite!
V Plumlově funguje i sdružení dobrovolných hasičů, které se účastní každoročně floriánských slavností. Skoro prorocky na nich tamní hasič Jiří Vrba pronesl: „Takže já vám přejo, ať se vám tu lébi. Ať hasite pořád, tak jak ste haseli do dneška a ať každé oheň ohasite. A jak jsme vždecke řikávale, lepši se potkat v malé hospodě než u velkyho ohňa.“

Fresky mimo nebezpečí
Na plumlovském zámku bylo sedm freskových obrazů (dnes je jich zachováno 5) vídeňského malíře Jana Jiřího Greinera na motivy osudů trojského hrdiny Aenea. K nim oheň nepronikl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.