Znáte léčivé účinky křenu a zázvoru? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Znáte léčivé účinky křenu a zázvoru?

Když potřebujete účinnou pomoc, sáhněte po kořenech rostlin.
Když potřebujete účinnou pomoc, sáhněte po kořenech rostlin. (Foto: Profimedia.cz)

Když potřebujete účinnou pomoc, sáhněte po kořenech rostlin. Léčivá síla se v nich koncentruje, a proto mají poněkud jiné účinné látky, než které jsou obsažené v nadzemních částech rostlin. Takový křen vás náramně protáhne nejen s ovarem, a zázvor? Jeho léčivá síla je známá. A všechno mají i ve vaší samoobsluze.

Křen
V lidovém léčitelství byl kořen křenu využíván v léčbě při zánětech močového měchýře, při podpoře vylučování ledvinových kamenů a také při revmatických potížích. Pomáhá při kašli. Křen pomáhá léčit také nachlazení, bolesti v krku a rovněž chřipku.

Na co také pomáhá?
*Na bolesti kloubů nebo svalů se používá nastrouhaný křen smíchaný s tvarohem a tato placka se pak přikládá na bolestivá místa, která po sundání obkladu důkladně omyjeme.
*K podpoře vykašlávání můžeme použít i vylisovanou šťávu z kořene křenu, tu pak zředíme teplou vodou a kloktáme.

Sirup proti nachlazení
10 dg nastrouhaného křenu zalijeme dvěma deci vody (převařené, ale vychlazené) a pod pokličkou necháme luhovat půl hodiny. Pak scedíme, důkladně vymačkáme (přes plátno) a do tekutiny přidáme 10 dg medu. Při nachlazení a chřipce užíváme po jedné lžíci (děti jednu lžičku) třikrát denně.


Mléko na jaterní potíže
Tři lžíce čerstvého nastrouhaného křenu zalijeme sklenicí mléka a vše ohříváme na mírném ohni po dobu 5 minut. Pak necháme pod pokličkou odstát na 10 minut, nakonec scedíme. Mléko popíjíme po dvou doušcích každé 3 hodiny. Léčba by měla trvat týden, je ovšem potřebné předem se poradit s lékařem, protože u některých jaterních potíží může křen uškodit.

Čaj na vyrážky v ústech
50 g strouhaného křenu, 15 g semen kopru a lžíce máty zalijeme půl litrem vařící vody. Necháme (pod pokličkou) 20 minut luhovat, pak scedíme. Tímto čajem několikrát denně vyplachujeme ústa až do úplného vyléčení nepříjemné ústní vyrážky.

Zázvor
Zázvor má velkou léčivou sílu. Tento na východě populární léčebný prostředek má nepřeberné množství chemického složení, což při použití nabízí výhody i nevýhody. Zázvor obsahuje gingerol, tato látka »může« za ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře.

Na co také pomáhá?
*Snižuje hladinu cholesterolu, urychluje metabolismus a pomáhá eliminovat toxiny.
*Zvyšuje vytrvalost, zmírňuje chronickou únavu.
*Eliminuje kvašení a hnití ve střevech, má příznivý vliv na funkci mozku.


Na kašel a nachlazení
Svaříme půl litru vody, přidáme 2 lžíce strouhaného čerstvého kořene a vaříme asi 10 minut na mírném ohni. Přidáme špetku mleté skořice, sušené máty, černého pepře a 5 – 7 hlaviček hřebíčku. Přidáme lžíci do jakéhokoli čaje, med a pijeme ne déle než 2 týdny. Po sedmidenním intervalu je možné léčbu opakovat.

Na suchý kašel
Nastrouháme kořen a z něho vymačkáme lžíci šťávy. Přidáme stejné množství citronové šťávy a tekutého medu. Promícháme a užíváme 3krát denně.

Na zánět průdušek
Půl lžičky cibulové šťávy smícháme se stejným množstvím strouhaného čerstvého zázvoru a lžičkou medu. Užíváme 3 – 4 krát denně až do vymizení dušnosti a kašle.

Pro zlepšení imunity
Smícháme sklenici suchých mletých šípků a stejné množství suchého jalovce. Na směs nalijeme 1 litr vroucí vody, přidáme 1 polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru. Necháme přes noc vyluhovat, přecedíme, můžeme přidat med.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.