VOLBY 2016: Co se rodí ve vašem kraji! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

VOLBY 2016: Co se rodí ve vašem kraji!

Tohle byl 
Babišův sen...
Tohle byl 
Babišův sen... (Aha! - Zbyněk Pecák)

Nejdřív šampaňské, pak skřípání zubů. Ve volbách vítězné hnutí ANO sice ovládlo devět krajů, ale v mnohých z nich se všichni tváří, jako by babišovci byli prašiví.

Ve hře »Všichni proti ANO« byli zatím nejrychlejší v Královéhradeckém kraji. Sotva se dopočetly hlasy, už tu měli koalici pěti méně úspěšných stran. „Je to nepřijatelné, je to podvod na voličích. My jsme také byli osloveni na nějaké takové podrazy na voličích, abychom nerespektovali toho, kdo vyhrál volby, ale my to nechceme,“ rozčiluje se Andrej Babiš (62), šéf ANO a zároveň ministr financí.

Stejně jako na Královéhradecku hrozí ANO podobné »vyšachování« i v některých dalších krajích, například na Plzeňsku nebo Pardubicku. „Myslím si, že čtyři hejtmani jsou reální,“ říká nyní Babiš.

ÚSTECKÝ KRAJ
Hejtman: asi Oldřich Bubeníček (KSČM)
Vyjednávací tanečky probíhají od neděle mezi vítězným ANO a KSČM, kterou oslovilo hned po volbách. Spolu by měly jasnou převahu nad ostatními. ANO nevyloučilo, že by hejtmanem mohl zůstat Oldřich Bubeníček (KSČM).

KARLOVARSKÝ KRAJ
Hejtman: asi Jana Vildumetzová (ANO)
Vítězné hnutí ANO se už setkalo se zástupci asi poloviny stran, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Zatím jde ale spíš jen o zjišťování, jestli mají další jednání vůbec smysl, řekla lídryně ANO Jana Vildumetzová. Ostatní strany čekají hlavně na konkrétní nabídku vítěze voleb. Teprve v těchto dnech budou sestavovat vyjednávací týmy.

PLZEŇSKÝ KRAJ
Hejtman: asi Josef Bernard (ČSSD)
Vítězné hnutí ANO tu s největší pravděpodobností vládnout nebude. Moc si rozdělí poražené strany. Krajskou vládu sestaví ČSSD a ODS. K nim se přidají menší uskupení, a to koalice STAN a Patriotů s podporou Svobodných a soukromníků a pak ještě Koalice pro Plzeňský kraj.

STŘEDOČESKÝ KRAJ
Hejtman: Vít Rakušan (STAN) nebo Jaroslava Jermanová (ANO)
Vítězné ANO rozjelo povolební vyjednávání s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) a TOP 09. Lídrovi STAN Vítu Rakušanovi dali voliči bezmála dvojnásobek preferenčních hlasů, než získala jednička na kandidátce ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta už prohlásila, že ANO mít za každou cenu hejtmana nemusí.

STŘEDOČESKÝ KRAJ
Hejtman: Vít Rakušan (STAN) nebo Jaroslava Jermanová (ANO)
Vítězné ANO rozjelo povolební vyjednávání s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) a TOP 09. Lídrovi STAN Vítu Rakušanovi dali voliči bezmála dvojnásobek preferenčních hlasů, než získala jednička na kandidátce ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta už prohlásila, že ANO mít za každou cenu hejtmana nemusí.

KRAJ VYSOČINA
Hejtman: asi Jiří Běhounek (ČSSD)
Tři první strany, ČSSD, ANO a KDU-ČSL, by klidně mohly vládnout, ale patrně tomu tak nebude. ČSSD to chce táhnout s komunisty, jimž vděčí za bezproblémové osmileté vládnutí. S KSČM si už plácli, teď se čeká, zda na to přistoupí ANO. Lidovci se už od spolupráce s komunisty distancovali.

LIBERECKÝ KRAJ
Hejtman: asi Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)
Vítězní Starostové chtějí silnou čtyřkoalici, vyjednávají proto s druhým ANO a také s ČSSD a ODS. Lídr Starostů pro Liberecký kraj hejtman Martin Půta není nakloněn dvoučlenné koalici kvůli vydíratelnosti. A nepřijatelné je prý i to, že by utvořil koalici bez ANO, a ignoroval tak vzkaz od voličů.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Hejtman: asi Jiří Štěpán (ČSSD)
Vítěznému hnutí ANO hrozí odchod do opozice, na většinové koalici se ihned začali domlouvat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. ANO takovou koalici označilo za podvod na voliče a zatím marně vyzývá lídry stran k jednání.

PARDUBICKÝ KRAJ
Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Dohodla se tu koalice ČSSD, lidovecké Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN. „Vítězné hnutí ANO v krajské vládě účast mít nebude, řekl včera lídr kandidátky ANO Jan Řehounek. Dodal, že byli postaveni před hotovou věc – buď půjdou do velké koalice všichni kromě komunistů, nebo to ostatní »upečou« bez ANO.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Hejtman: Ivo Vondrák (ANO)
Už teď je jisté, že v dalších čtyřech letech bude ostravským hejtmanem profesor Ivo Vondrák, kandidát vítězného hnutí ANO. Koalici tu vytvoří s KDU-ČSL, s nimiž se již domluvil, a také s ODS. S ní jednání probíhají.

OLOMOUCKÝ KRAJ
Hejtman: asi Oto Košta (ANO)
ANO už se dohodlo na spolupráci s ČSSD a domluvilo se i na jménu hejtmana. V zastupitelstvu ale společně nemají potřebnou většinu. Oslovili proto s nabídkou koaliční spolupráce ODS a Koalici pro Olomoucký kraj, výsledek zatím není znám.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Hejtman: Bohumil Šimek (ČSSD) nebo Roman Celý (KDU-ČSL)
Voliči poslali do zastupitelstva devět (!) partají, spolků a souručenství. I když jasně vyhrálo ANO s 15 mandáty, trumfy drží lidovci. Bez nich se totiž nepodaří sestavit žádná smysluplná koalice. Včera proto KDU-ČSL sondovala, zda jim ANO nepřepustí post hejtmana. ČSSD by také chtěla mít hejtmana.

ZLÍNSKÝ KRAJ
Hejtman: asi Jiří Čunek (KDU-ČSL)
Vítězní lidovci v čele s Jiřím Čunkem nejprve mluvili se zástupci hnutí ANO, ČSSD, STAN a ODS. Včera pak proběhla poslední jednání, a to se Soukromníky a Svobodnými a »okamurovci«. Čunek si dál stojí za tím, že nejedná s komunisty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.