Sokolky, dvojčata Dagmar a Marie (85) ze Zlína: Cvičíme už 80 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Sokolky, dvojčata Dagmar a Marie (85) ze Zlína: Cvičíme už 80 let!

Marie (vlevo) nestojí u zrcadla, vedle je dvojče Dagmar.
Marie (vlevo) nestojí u zrcadla, vedle je dvojče Dagmar. (Foto Aha! – Jana Gogová)

Poprvé je do sokolovny ve Zlíně přivedli rodiče, dvojčatům Marii a Dagmar bylo pět let. Letos sestry zahájily již svou 80. sezonu, nikdy nevynechaly. 

Marie Morávková (85) a Dagmar Opálková (85) jsou od dětství jako správná dvojčata téměř k nerozeznání. Obě mají v genech lásku k pohybu a ke cvičení. „Poprvé jsme do Sokola přišly v roce 1937, zrovna začínáme osmdesátou sezonu. Být bez pohybu? To si nedovedu představit,“ říká Marie. „Já jsem maličko starší, a tak jsem vždycky měla nad sestrou dohled. Nebojte, umíme se i rafnout, ale za chvilku o tom nevíme. A nemoci? No, já nevím, ráno vstanu, díky cvičení mne nic nebolí, protáhnu se a je tu další krásný den,“ směje se Dagmar, které by pružnost a fyzičku mohly závidět mnohem mladší ženy.

Na Sokolském sletu pak poprvé cvičily v roce 1948. „Tehdy jsme byly v dorosteneckém věku. Teď už jsme o něco starší, ale sletu v roce 2018 se určitě musíme dožít v plné síle. Po sedmdesáti letech to  jistě bude úžasný zážitek,“ tvrdí obě jedním dechem.

Jsou nejen gymnastky, ale také aktivní motoristky, dodnes řídí auto. „Desítky let jsme se věnovaly zajímavému koníčku, byly jsme obě časoměřičky. Na ploché dráze, na rallye i na motocyklové šestidenní,“ popisuje další společný zájem Dagmar.


V čem jsou si podobné?
*Nesnášejí segedínský guláš a žemlovku s tvarohem.
*Když dostane rýmu jedna z nich, druhá ji má za pár hodin.
*Obě pracovaly celý život v kanceláři.
*Ve škole měly nejvíce v oblibě zpěv a tělocvik.
*Dodnes obě velmi rády a dobře tančí.
*Oba manželé byli vysocí, i když každý jiný.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.