60 nejbohatších Čechů má dohromady 846 miliard korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

60 nejbohatších Čechů má dohromady 846 miliard korun!

Miliardářů přibývá, Bakala ale chudne!
Miliardářů přibývá, Bakala ale chudne! (Foto Aha! – David Malík, ara )

Komu se nelení, tomu se zelení. Ví o tom své i majitel holdingu PPF Petr Kellner (52), který podle magazínu Forbes své jmění během roku navýšil o 35 na celkových 255 miliard korun. A rozhodně v tom není sám. Miliardářů máme jako již dlouho ne!

Souhrnný majetek 60 nejúspěšnějších tuzemských byznysmenů se zvýšil na 846 miliard korun.  Za bohatnutím je podle Forbesu rekordní růst české ekonomiky. Ten se projevil na tržbách a především ziscích jednotlivých firem. Také levné peníze a nedostatek jiných příležitostí na investice se slušným výnosem táhly nahoru ocenění samotných společností.

Čísla jsou podle magazínu ve většině případů vypočítána ve spolupráci se samotnými miliardáři. Výsledné číslo je odhadem čistého jmění, které vyjadřuje, kolik by daný člověk mohl získat peněz, pokud by se rozhodl prodat všechen svůj majetek: tedy hlavně firmy, cenné papíry, významné nemovitosti, a zároveň by poplatil všechny své dluhy. Největší dravec
Holding EPH, který řídí jeden z nejmladších českých miliardářů Daniel Křetínský (41) a vlastní v něm 35 procent, velmi přidal na finanční výkonnosti. Díky nedávné akvizici uhelných dolů a elektráren Vattenfallu v Německu se z něj stal největší výrobce energie ve střední Evropě.

Poprvé v elitě
Do první desítky se poprvé dostali Tomáš Němec (58) a Oldřich Šlemr (52), kteří loni prodali holding ČGS (patří do něj značky jako Mitas či Rubena) za zhruba 30 miliard korun do rukou švédské skupiny Trelleborg. Byla to největší loňská transakce vůbec.
Největší propadlík
Zřejmě i problémy s OKD se nepříjemně odrazily na jmění bývalého uhlobarona Zdeňka Bakaly (55). Z dat Forbesu jasně vyplývá, že během jednoho roku přišel nejméně o dvě miliardy a jeho majetek je dnes odhadován na 20 mld. korun.

Nejmladší pracháč
Nejmladším českým miliardářem je jednoznačně jeden z nejúspěšnějších Čechů v internetovém obchodu Michal Zámec (33). Jmění majitele e-shopu Parfums.cz je odhadováno na 2,5 mld. korun.

Nejstarší pracháč
Nejstarším miliardářem v ČR je Vlastislav Bříza (70, 47. místo), vládce holdingu Koh-i-noor. Skupinu s ním vedou jeho dva synové David a Vlastislav a synovec Robert Záboj. Břízovo jmění dělá nějakých 3,9 mld. korun.



Přečtěte si
havran2
6. 10. 2016 • 15:21

A ne všichni k nim přišli poctivě ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.