Kudy mizí peníze z rodinného rozpočtu: 5 největších finančních hříchů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kudy mizí peníze z rodinného rozpočtu: 5 největších finančních hříchů!

Kudy »utíkají« peníze a jak tomu zabránit?
Kudy »utíkají« peníze a jak tomu zabránit? (Foto: scom)

Rozplývají se vám peníze pod rukama a před výplatou zůstáváte pravidelně »na suchu«? Jsou pro vás úspory jen toužebným přáním? Změňte to! Aha! vám prozradí, kudy vám »utíkají« peníze i jak tomu zabránit.

1. Nehlídáte pravidelné platby za služby
Neplatíte za vodu, plyn, elektřinu a další pravidelné platby zbytečně víc peněz, než je nutné?

Řešení: Projděte si své smlouvy o dodávkách energií a ověřte, jestli vám jiná společnost nenabídne výhodnější podmínky. Prověřte i pravidelné platby pojišťovnám, mobilním operátorům, poskytovatelům internetového připojení nebo i poplatky bankám za různé služby. Ušetření několika zdánlivě malých měsíčních částek dokáže ročně značně vylepšit hospodaření.


2. Neplatíte včas
Stovky korun zbytečně vydávají domácnosti, které platí se zpožděním. Promeškání stanoveného termínu při platbě účtu za telefon, energie či například pokuty se může pořádně prodražit. Částka k úhradě se totiž rychle zvyšuje. Jen pár dní zpoždění může znamenat stovky korun k úhradě navíc...

Řešení: Udělejte si pořádek ve svých platebních povinnostech. „V dodržování včasnosti plateb pomůže pečlivé plánování měsíčního rozpočtu,“ doporučuje Hana Drápalová ze Sberbank.


3. Nesrovnáváte ceny
Různé obchody mají různé ceny totožného zboží. To, že se vyplatí při větším nákupu projít slevové letáky, ví asi každý. Jenže srovnávat ceny se vyplatí i při nákupu dražších věcí, a dokonce i služeb.

Řešení: Srovnávejte ceny nejen při klasických nákupech, ale třeba i při hledání nejvýhodnějšího pojištění nebo bankovního produktu. Ale pozor! Nejlevnější nabídka nemusí být i nejvýhodnější. Vždy si udělejte alespoň základní srovnání.


4. Nepřemýšlíte o sloučení půjček
Máte víc půjček, které horko těžko splácíte? Přemýšlejte o tom, jestli na nich nejde ušetřit. Dnes už je běžné slučovat dohromady různé půjčky, ať už se jedná o bankovní nebo nebankovní půjčky, splátky kontokorentů nebo různých karet.

Řešení: Prověřte si, jestli není možné vaši půjčku refinancovat nebo sloučit více půjček do jedné levnější. Existují on-line srovnávače, kde se můžete k lepšímu úroku proklikat během pár minut. Navíc i spotřebitelské půjčky stále zlevňují, proto se vyplatí si je pohlídat.


5. Nespoříte na konkrétní věci
Nedaří se vám našetřit finanční rezervu? Spořit jen tak »pod matraci« není snadné. „Udržet si motivaci a osobní disciplínu nutnou ke spoření, když šetříte jen tak do zásoby je mnohem obtížnější než při spoření na konkrétní věc. Člověk je pak náchylnější k tomu, aby se odhodlání spořit vzdal,“ vysvětluje Drápalová.

Řešení: Snažte se vždy spořit na nějakou konkrétní věc nebo vybavení domácnosti.


Vzdělání zlepšuje finanční gramotnost
Zmatek v rodinných financích má řada Čechů. Sice se snaží se svými penězi nakládat obezřetně, celkově se ale o finance moc nezajímají. Stále si tak například pletou rozdíl mezi debetní a kreditní kartou. Vyplývá to z průzkumu finanční gramotnosti České spořitelny. Ta podle něj roste se vzděláním a výdělkem. Čím jsou vyšší, tím lepší je i finanční gramotnost. Naopak nejhůř se ve věcech okolo peněz orientují lidé se základním vzděláním a nízkými příjmy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.