Mona Lisa v kůži přes Alpy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Mona Lisa v kůži přes Alpy!

Dnes obraz vlastní francouzská vláda a je vystaven v Louvru v Paříži.
Dnes obraz vlastní francouzská vláda a je vystaven v Louvru v Paříži. (Foto: Profimedia.cz)

Před 500 roky překonal Leonardo da Vinci Alpy a dorazil na pozvání svého obdivovatele, krále Františka I., do Francie. Byla to cesta bez návratu a tehdy 64letý génius s sebou vzal i několik svých oblíbených obrazů. Mezi nimi i Monu Lisu! Francie si nyní připomíná výročí příchodu italského génia a nejznámějšího obrazu světa dvěma výstavami.

Malíř a vynálezce opustil Řím po smrti svého mecenáše Juliána Medicejského a udání svých spolupracovníků v srpnu 1516, v době, kdy ještě nebyly horské stezky zasněžené. Několik dní se zdržel ve Florencii, aby se rozloučil s přáteli, potom se vydal strastiplnou cestou přes Turín, údolí Suze a Maurienne, do savojského Chambéry a pak ještě dál na Lyon.

Horskými průsmyky
Dva měsíce mu trvalo, než dorazil do Amboise, kde ho čekal mladý francouzský panovník, který před rokem zvítězil v bitvě u Milána. Portrét krásné Florenťanky La Giocondy na desce z topolového dřeva se trmácel horskými průsmyky, ukrytý v koženém vaku a uložený na dřevěném povoze. Ačkoli nepohodlná cesta nebyla určitě podle jejího vkusu, nepřestala se tajemně usmívat, i když zřejmě tušila, že už nikdy neuvidí Florencii, kde nadvakrát vznikla... Nadobro ve Francii
František I. Leonarda uctíval a navštěvoval ho tak často, jako jen mohl. Poskytl mu vysokou penzi a vytvořil mu ty nejlepší podmínky k práci. Když se o tři roky později dověděl o Mistrově smrti, nestyděl se za slzy. „Na světě se ješte nikdy nenarodil muž, který toho uměl tolik jako Leonardo,“ řekl.

Avšak u srdce ho mohlo hřát vědomí, že Mona Lisa a její slavný úsměv už nadobro zůstane ve Francii. Monu Lisu totiž od da Vinciho před jeho smrtí koupil za tehdy poměrně vysokou částku 4000 zlatých dukátů.

Aha! Víte, že...
...obraz Mony Lisy je daleko menší, než se mnozí domnívají, měří jen 77 × 53 cm?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.