Rakovina prsu – 3 příběhy nemocných žen: Co dál, co mě čeká? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rakovina prsu – 3 příběhy nemocných žen: Co dál, co mě čeká?

Tři příběhy nemocných žen!
Tři příběhy nemocných žen! (Foto Aha! – Daniel Černovský, scom)

Máte rakovinu prsu! Tuto nepříjemnou větu si každý rok vyslechne přes 7 tisíc českých žen. V tu chvíli se jim podlomí kolena, dostaví se úzkost a strach. Co mě čeká? Vyléčím se? Co moje rodina? Je to velký nápor na psychiku nejen samotné ženy ale i na její nejbližší.

I když je nemocná zaskočena špatnou zprávou, měla by se o svou nemoc aktivně zajímat už od začátku. „Ženy s určitými typy karcinomu prsu a všechny mladé pacientky by se měly rovnou obrátit na jedno z patnácti komplexních onkologických center, která mohou používat i moderní a účinnou biologickou léčbu,“ doporučuje doc. MUDr. Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti. Jak se pacientky s vyřčenou diagnózou a následnou léčbou vyrovnávají? Aha! vám přináší příběhy tří žen, které právě rakovina prsu postihla.

Petra (36): Bulku si našla v těhotenství
Jednu dubnovou neděli v roce 2014 jsem si nahmatala bulku v prsu. Byla jsem 6 měsíců gravidní. To nemůže být pravda, to se v těhotenství nemůže stát, říkala jsem si. Přesto jsem zašla co nejdřív k lékaři a začal kolotoč: sono, biopsie a za pár dnů jsem věděla, že mám karcinom. Za další týden jsem prodělala první chemoterapii a do porodu další tři, následovala operace a ozařování.

Po roce jsem věřila, že mám vše zlé za sebou. Ale loni v červenci se ukázalo, že mám metastázy na játrech a v plicích a musím se opět léčit. Zhroutila jsem se. Proč já? Bála jsem se o sebe, o svou dceru. Uvidím ji vyrůstat? Kolik nám zbývá času? Zase přijdu o vlasy, obočí, řasy. Nyní jsem rok po léčbě. Přibrala jsem sice 25 kg, řasy a obočí nemám. Ale užívám si každý den se svou rodinou a k nemoci přistupuju trochu jako k výzvě. Já to dám!

Linda Klára (41): Manželství rakovinu neustálo
Ve 34 letech jsem si náhodou nahmatala bulku a diagnózu jsem se dozvěděla v malé nemocnici. Měla jsem v hlavě naprostý chaos. Sotva jsem dořídila auto domů. Následovala biopsie, operace, chemoterapie, hormonální i biologická léčba... Bohužel mé manželství tuto zkoušku nepřežilo. Rozváděla jsem se v době, kdy mi ke všemu ještě umírala na rakovinu maminka.

V té době jsem poznala Bellisky (Bellis Young&Cancer je projekt pro mladé onkologické pacientky, který propojuje nemocné ženy a pořádá akce). Vzájemná podpora a sdílení nemoci mi pomáhají překonávat následky léčby. Můj život je vzhůru nohama, ale díky synům a kolegyním »v nemoci« vše lépe zvládám.

Zuzka (54): Má profese mi s nemocí pomáhá
První zhoubný nádor prsu mi operovali v roce 2005. Tehdy jsem zrovna nastupovala ke 4. brigádě rychlého nasazení do Žatce. Po absolvování chemoterapie jsem zde vykonávala práci psychologa. Jezdila na vojenská cvičení a výcviky.

V roce 2013 jsem si již jako podplukovnice ministerstva obrany zkrátila služební úvazek a chtěla se víc věnovat sobě. Ale přišla recidiva rakoviny stejného prsu. Po operaci a radioterapii mi zjistili genetickou mutaci BRCA 1a šla jsem do invalidního důchodu. Loni přišla další recidiva. Letos mi odoperovali vaječníky, kde byl opět pozitivní nález. Ale nevzdávám se. Zdravě žiji, běhám, mám krásný vztah s manželem a dětmi. Přistupuji k životu s radostí.

Víte, že...
...loni bylo u nás diagnostikováno 7140 nových případů karcinomu prsu?
...v témže roce na tuto nemoc zemřelo 1845 žen?
...na rakovinu prsu umírá ve světě každou minutu jedna pacientka?
...odhalení rakoviny v časném stadiu znamená větší šanci na vyléčení?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.