Vyrazili jste do lesa a přišli s prázdnou? To není možné: Našli 224 druhů hub! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vyrazili jste do lesa a přišli s prázdnou? To není možné: Našli 224 druhů hub!

Houby rostou, i když je málo vláhy.
Houby rostou, i když je málo vláhy.  (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Houby rostou, ale je jich málo. Přesto zkušení houbaři neodcházejí z lesa s prázdnou. Stačí se vydat do vyšších poloh, kde je větší vlhkost a mít svoje osvědčená místa.

Sváteční houbaři sice nejsou moc úspěšní, ti zkušení ale vědí, kam jít. Přesvědčit se o tom můžete na výstavě hub v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, kde se sešlo 224 druhů hub a další průběžně přibývají. „Nasbírali je členové mykologického klubu a zkušení houbaři. Na to, jak počasí letos nepřálo, je to úspěch. Loni a letos v září jsme dokonce museli kvůli neúrodě výstavu zrušit,“ poznamenal mykolog muzea Miroslav Beran.

Přitom jaro bylo příznivé, objevilo se hodně smržů. V létě zase rostly syrovinky. Ty se přitom objevují jen jednou za několik let. Přesto se odborníci shodují, že letos nebyl úrodný rok a v nadcházejících měsících to nebude zřejmě o moc lepší.

Stovky hub, které jsou na výstavě k vidění, pocházejí hlavně ze Šumavy. Jsou dokonce mezi nimi rarity, které jsou na červené listině. „Houby rostou spíš ve vyšších polohách a na vybraných místech. Já jsem šel kilometr a našel dvacet hub a pak jsem přišel na místo a tam na pár stech metrech bylo 70 druhů,“ dodal Beran.


Porostou po deštích?
Růst hub v těchto dnech ovlivňují dva důležité faktory – dostatek vláhy a malá zima. O tom, jestli v příštích týdnech houby porostou, nechtějí mykologové moc spekulovat. „Před čtrnácti dny na Šumavě pršelo a rostou. Pro houby není důležité, jak vydatně prší, ale kolik se toho vsákne do půdy.

Drobný deštík, který se včera a dnes objevil ve městech, to nezachrání. To by takhle muselo pršet celý týden,“ poznamenal mykolog Miroslav Beran. Nepřítelem hub mohou být v těchto dnech příliš nízké teploty.

Co lze nalézt?
Ještě stále rostou různé druhy hřibů, ryzců, holubinek, bedel i chorošů. Na výstavě se jich objevuje větší množství. Při troše štěstí narazíte i na suchohřiby, klouzky. V nadcházejících týdnech se objeví václavky, kotrče, poroste hlíva ústřičná, čirůvka fialová a mnohé další.

Kde? Jihočeské muzeum České Budějovice
Kdy? do 7. října, 9.00 až 17.30
Za kolik? 25 Kč dospělí, 15 Kč děti a senioři


Meteorologové: Vichřice na horách a pak sníh!
Na horách může dnes vítr dosáhnout síly vichřice, tedy rychlosti 110 km/hod. Slábnout bude až během noci na čtvrtek. Vyšších polohách může navíc sněžit. A ráno očekávejte i v nížinách přízemní mrazíky.

Jak bude?
Dnes: zataženo, místy přeháňky, den 10 až 14 °C.
Zítra: polojasno, přeháňky, na horách sněhové, noc 1 až 5 °C, den 7 až 11 °C.
Čtvrtek: zataženo s deštěm, na horách déšť se sněhem, noc 3 až 7 °C, den 7 až 11 °C.
Pátek: oblačno, místy déšť, na horách sněžení, noc 6 až 2 °C, den  8 až 12 °C.
Sobota: zataženo, občasný déšť, na horách sněhové, noc 1 až 5 °C, přízemní mrazíky, den 8 až 12 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.