Šípek - král podzimu: Pro zdraví i labužníky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Šípek - král podzimu: Pro zdraví i labužníky!

Šípky jsou bohatým zdrojem vitaminů i minerálů.
Šípky jsou bohatým zdrojem vitaminů i minerálů. (Foto: Shutterstock)

Nenáročný keř roste ve volné přírodě a známe ho takřka všichni. Šípky byly oblíbeným plodem našich babiček, které moc dobře věděli, že je nesbírají zbytečně. Znáte jejich moc a víte, jaké dobroty si z nich připravit?

Šípky v sobě ukrývají mnoho vitaminů i minerálů, proto mají plody růže šípkové nenahraditelnou roli v lidovém léčitelství. Kromě vitaminu C obsahují i vitamin A a téměř všechny vitaminy B. Antioxidační účinky mají šípky díky obsahu flavonoidů. Na trávicí trakt pak působí blahodárně obsah železa, vápníku a tříslovin. Pití čaje ze šípků prospívá i vylučovací soustavě, protože nápoj působí močopudně. Kromě toho brání vzniku aterosklerózy a zánětů v těle.

Kdy šípky sbírat?

Nejlepší je sbírat plody v září a říjnu, nejlépe za slunečného dne. Podle odborníků je nejlepší sbírat plody až po prvních mrazících, kdy jsou látky v plodech nejúčinnější. Nesbírejte však šípky přezrálé, ale pouze tvrdé červené nebo oranžové plody.

Jak šípky sušit?

Pro jejich dobré usušení je nejlepší použít umělé teplo, tedy troubu nebo sušičku plodů. Optimální teplota je 40°. Správně usušené plody mají oranžovou až tmavě hnědou barvu a dobře se drolí. Chuť sušených šípků je méně svíravá, pokud je před sušením zbavíte semen uvnitř.  Sušené plody by neměly být skladovány více jak rok, pak z nich mizí vitamin C. Přemrzlé plody se na sušení nehodí, ty jsou výborné do marmelád nebo pomazánek.

Jak šípky zužitkovat?

Domácí čaj

Potřebujete:

2 čajové lžičky sušených drcených šípků

250 ml vody

Sušené šípky je potřeba minimálně 15 minut povařit. Pokud chcete čaj ze syrových, nevařte je více jak 10 minut, ztratil by se z nich vitamin C. Jestliže jste z plodů před sušením nevyloupali semínka, použijte ke scezení čaje plátěný filtr, abyste se zbavili otravných chloupků.

Šípkové víno

Výborný recept na víno poslala do Aha! pro ženy Jitka ze Strakonic.

Na 5 litrů vína potřebujete:

1,7 kg čerstvých šípků nebo 70 dkg šípků sušených

4,5 l vody

90 dkg cukru

5 g kyseliny citronové

  1. Plody opereme, okvětí a stopky nemusíme odřezávat. Ovoce se může zalít jen studenou vodou, ale lépe se vyluhuje horkou vodou. Protože šípky dáváme celé, musíme vzít na kvašení asi o čtvrtinu větší nádobu.
  2. Víno získá na chuti a lépe se čistí, jestliže přidáme kyselinu citronovou. Když aspoň polovina šípků klesla ke dnu, je víno vykvašené.
  3. Nálev na šípcích můžeme zkvašovat ještě podruhé a potřetí, avšak kromě cukru a kyseliny citronové přidáme ještě také živnou sůl, a to 2 g na 5 l vína. Víno z druhého kvašení bývá nejlepší.

    Šípková marmeláda
    Šípky rozpůlíme, vyčistíme a dobře propláchneme vodou. Dusíme v kastrolu doměkka. Uvařené šípky propasírujeme jemným sítkem. Protlak zvážíme (na 1 kg protlaku připadne 1 kg cukru), přidáme cukr a pomalu přivedeme k varu. Okořeníme hřebíčkem a vaříme do zhoustnutí. Hotovým protlakem plníme malé skleničky. Hodí se k přípravě omáček, na pečení cukroví, ale i ke zvěřině nebo na chleba.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.