Zuby, kazte se! - 9 rad, jak si zničit chrup! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zuby, kazte se! - 9 rad, jak si zničit chrup!

Hurá, lízátko! Tyhle zoubky se budou kazit jedna báseň.
Hurá, lízátko! Tyhle zoubky se budou kazit jedna báseň.

Čistit si co chvilku zuby? Chodit pravidelně k lékaři? Kdo by na to měl čas a peníze! Není lepší mít krásně žluté zoubky poseté zubními kazy? Pořízení opravdu škaredého úsměvu přitom není nic složitého.


● Proč holdovat sladkostem?
● Jak se vyhýbat zubní ordinaci?
● Kdy si nečistit zuby?

Připravili jsme pro vás pár základních pravidel, při jejichž dodržování se vám podaří vaše zuby rychle a spolehlivě odrovnat…


1) Netravte v koupelně hodiny!
Čistit si zuby po každém jídle? Nesmysl! Chcete-li mít krásně zkažené zuby, nečistěte je často. Bráníte tak bakteriím ve tvorbě prvotřídního plaku, úrodné půdy pro tvorbu zubního kazu. Ani s pečlivostí to nepřehánějte, doporučované 2 minuty jsou prostě příliš!

2) Kašlete na kvalitní kartáčky!
Utratit za kartáček na zuby 50 korun? Zhýralost! Nejlepší jsou laciné kartáčky s tvrdými a nezaoblenými konci vláken, která dokáží poškodit dásně i zuby.

3) Když pastu, tak bez fluoru!
Ideální zubní pasta obsahuje minimum fluoru. Fluor totiž výrazně snižuje kazivost zubů. Pokud by vám nebo vašim dětem zubař nabízel tablety s fluorem, rozhodně odmítněte. Nechcete mít přece zoubky jako perličky!

4) Nežvýkejte žvýkačky!
Žvýkačky bez cukru jsou pro tvorbu zubního kazu pohromou. Díky těmhle gumovým potvorám se v ústech hromadí sliny, které oplachují zuby od plaku a snižují koncentraci kyselých produktů bakterií. Kdo chce mít zkažené zuby, rozhodně nežvýká!

5) Jezte hodně sladkostí!
Pro kvalitní zkažení chrupu je dobré se cpát bonbony, dortíky, zmrzlinami, zkrátka všemi myslitelnými dobrotami. Čím víc cukru, tím lépe! Právě cukry se totiž mění na organické kyseliny, které dokáží poškodit zubní sklovinu, a umožní tak tvorbu vysněného kazu.

6) Pijte přes den minimálně!
Zapomeňte na pitný režim, příliš tekutin oplachuje zuby a brání vzniku kazu. Když si nedovedete tekutiny odepřít, pijte sladké limonády a do kafe si vhoďte alespoň tři kostky cukru.

7) Kousejte sporadicky!
Pro pořízení partičky zubních kazů jídlo skoro nežvýkejte, dejte jídlu šanci usadit se mezi zuby. Vynechejte z jídelníčku mrkev, rajčata i meruňky, tedy zdroje vitamínu A. Ten totiž stojí za vývojem zubní skloviny. Ani jablka, citron, brambory nebo špenát nejsou dobrou volbou – pomáhají proti krvácení dásní.

8) Kuřte jako o život!
Chcete mít krásně žluté zuby? Tak nezapomínejte na cigarety! Navíc se vám bezva smrskne dáseň a oslabí organismus. Při kouření se totiž v ústech snižuje cirkulace krve až o 70 %.

9) Nechoďte k zubaři!
K zubaři choďte je v případě, že už to bolestí nemůžete vydržet. Navštěvovat ho dvakrát ročně je plýtvání časem!


Klap klap - Tady se kazíme

1. Zubní kaz vzniká nejčastěji na místech, kde se může nejlépe hromadit plak. Tedy v prostorech mezi zuby, kam pronikne jen mezizubní kartáček a dentální nit.

2. Dalším z ohrožených míst jsou zubní krčky. Pokud si zuby čistíte špatně, dáseň se od nich brzy »odchlípne«, krčky budou odhalené a o zub přijdete dřív, než se nadějete.

3. Při čištění nezapomínejte na rýhy mezi hrbolky stoliček. I tady je velké riziko napadení zubním kazem.

4. Nejohroženějšími zuby jsou tak stoličky – v zubařské terminologii čtyřky až sedmičky.


Autor: (ph)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.