Sobotka a světoví státníci: Loučili se s Peresem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sobotka a světoví státníci: Loučili se s Peresem!

Peresova vnoučata k dědečkovu hrobu položila květiny.
Peresova vnoučata k dědečkovu hrobu položila květiny. (Foto Reuters, EPA, ČTK)

Respekt a úctu vyjádřilo včera zesnulému izraelskému exprezidentu Šimonu Peresovi (†93) 70 delegací z celého světa. Česko nakonec na státním pohřbu reprezentoval předseda vlády Bohuslav Sobotka (44, ČSSD), když prezident Miloš Zeman (72) zamířil raději do Řecka.

Pohřeb nejdéle sloužícího izraelského politika začal v 7.30 na Herzlově vrchu v Jeruzalémě. Rakev pokrytou státní vlajkou sem převezli ráno z budovy parlamentu, před nímž byla vystavena pro veřejnost celý čtvrtek. Smuteční řeč pronesl i Sobotka, který Perese ocenil jako jednu z velkých osobností 20. století. „Podílel se na vzniku státu Izrael a po desítky let zásadně ovlivňoval jeho dějiny a celé dění na Blízkém východě. Právě proto bylo tak důležité i jeho úsilí dosáhnout spravedlivého a trvalého řešení izraelsko-palestinského konfliktu,“ řekl Sobotka novinářům ještě před svým odletem. A zdůvodnil, proč do Izraele zamířil. „Chci se osobně, ale i jménem naší země poklonit památce tohoto státníka. Vzhledem k významu osobnosti Šimona Perese a mimořádně silným a tradičním česko-izraelským vztahům pokládám za důležité, aby byla naše republika na pohřbu bývalého izraelského prezidenta zastoupena.“

Pohřeb se konal za přísných bezpečnostních opatření srovnatelných podle izraelských médií jenom s pohřbem zavražděného premiéra Jicchaka Rabina v roce 1995. Peres bude odpočívat stejně jako Rabin a další politici v sekci hřbitova vyčleněné pro izraelské vůdce.


Víte, že...
...Peres zemřel ve středu ve věku 93 let, čtrnáct dní poté, co utrpěl mozkovou mrtvici?

Zeman chyběl
Proč byli na pohřbu Šimona Perese světoví státníci, ale český prezident chyběl? Miloš Zeman (72) dal přednost konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos, kterou pořádá ruský podnikatel a spolupracovník ruského prezidenta Vladimir Jakunin. „Velmi jsem přemýšlel nad tím, že na pohřeb dorazím. Ale jsem zvyklý plnit svoje sliby. A když jsem slíbil organizátorům, že přijedu na Rhodos, tak jsem sem i přijel. Šimona Perese jsem ale měl velmi rád. Kdybych neměl tento závazek, jeho pohřbu bych se zúčastnil,“ řekl pro TV Barrandov.

Lásku získal Kapitálem
Bývalý izraelský prezident Šimon Peres (†93) se narodil 2. srpna 1923. Nositel ceny míru byl ultraortodoxním židem. „Jednou jsem zjistil, že rodiče poslouchají o šabatu rádio, a rozbil jsem jej,“ prozradil o sobě Peres. Manželství prožil se Sonjou Gelmanovou (†88), již získal díky svému levicovému smýšlení. „Pokoušel jsem se na ni zapůsobit tím, že jsem jí někdy předčítal za svitu měsíce vybrané pasáže z Marxova Kapitálu,“ vzpomínal. Spolu měli dva syny a dceru. Peresova politická kariéra začala strmě stoupat po vzniku Izraele, kdy se ve svých pouhých 29 letech stal generálním ředitelem ministerstva obrany. V roce 1959 poprvé kandidoval za stranu Mapaj a od té doby ze Sněmovny neodešel, a byl tak nejdéle sloužícím izraelským politikem. Poprvé se stal premiérem v roce 1984, podruhé v roce 1995. Prezidentem byl pak jmenován 13. června 2007 a funkci vykonával sedm let.

Kdo také oplakával exprezidenta

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.