Šokující snímky chovu papírových psů: MNOŽÍRNA?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šokující snímky chovu papírových psů: MNOŽÍRNA?!

Vypadají takto šťastní psi?
Vypadají takto šťastní psi? (Foto: Obránci zvířat – OBRAZ)

Toužíte po štěněti, jste zodpovědní a nemáte v úmyslu podporovat bezcitného množitele. Začnete hledat chovnou stanici a rádi zaplatíte za vymazleného a zdravého pejska s průkazem původu. Jenže ani to mnohdy nestačí... I provozovatelé chovných stanic mohou být množitelé!

Někteří lidé se domnívají, že koupě psa s průkazem původu je jediný způsob, jak se zaručeně vyhnout množírně. Koho by napadlo, že i takové štěně přišlo na svět za mřížemi, ve špíně mezi dalšími psy s uslzenýma očima.

V podobně nevyhovujících podmínkách trpí podle spolku Obránců zvířat – OBRAZ – mopsové, brabantíci, grifonci, jezevčíci, bostonští teriéři v místě oficiální chovatelské stanice v obci Letiny-Kbelnice na Plzeňsku. Obránci jako důkaz pořídili a zveřejnili smutné video. „Můžeme jenom odhadovat, kolik psů tam celkem je. Někteří jsou ve špatném zdravotním stavu a mají zahnisané oči. K dispozici mají znečištěnou vodu,“ uvedl mluvčí obránců zvířat Daniel Cao.

Majitelka: Je to pomsta
Majitelka stanice však obvinění odmítá. Aha! se podařilo s chovatelkou Jiřinou K. spojit. Tvrdí, že video není natočené u ní. „Viděla jsem to. Jedu na policii. Já dokonce vím, kde to je, ale to už tam není,“ uvedla. Celá věc se podle ní táhne více než pět let. „Já mám oficiálně povolený chov krajskou veterinární správou.

To je věc z pomsty jedné paní, která po mně chtěla kdysi třicet tisíc a já jsem jí je nedala,“ tvrdí chovatelka. Je rozhodnutá podat žalobu. „Chovám psy s papíry. Jsem mezinárodní rozhodčí, neudělala jsem křivý krok, chovám už třicet let a vypadá to u mě jako u každého, kdo chová více než tři psy. Nemají mašličky na krku, nespinkají v kožešinových postýlkách. Spí ve svých pelíšcích v mém bytě,“ řekla.

Fakta mluví jinak
Obhajoba chovatelky ale kulhá. Aha! má k dispozici i nesestříhanou verzi videozáznamu. Obsahuje nejen noviny z 9. září 2016 jako důkaz, že nejde o archivní záznam, ale také GPS souřadnice místa, kde byl pořízen. Ty ukazují na adresu, která je uvedena u chovatelské stanice právě Jiřiny K.   

Spokojení kontroloři
Podle vyjádření Státní veterinární správy se u Jiřiny K. provádějí každý rok pravidelné kontroly. „Kromě roku 2010, kdy bylo zjištěno porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, které bylo pouze administrativního charakteru, jsme v uvedeném chovu žádné porušení legislativy nezjistili.

Na základě zjištění v roce 2010 byl podán podnět místně příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností,“ uvedl mluvčí Petr Majer. Šokující záběry ale vypovídají o něčem jiném. Obránci zvířat – OBRAZ – se tedy rozhodli podat podnět na Českomoravskou kynologickou unii, která sdružuje všechny chovatelské stanice.


Naštvaní klienti

Štěně bylo nemocné
„Sháněla jsem pejska, našla jsem inzerát. O paní jsem zjistila, že je mezinárodní rozhodčí a poradkyně chovu, takže jsem věřila, že pes od ní bude nejlepší řešení. I v kupní smlouvě stálo, že je pes zdravý a ve výborné kondici,“ uvádí paní Věra, která si od Jiřiny K. před lety koupila psa. Navzdory jejímu očekávání, neměl prý ani povinná očkování, byl podvyživený a nemocný. Lidé si stěžují i na sociálních sítích.

Tři měsíce léčení
Podle dalšího klienta, který se Aha! svěřil, má Jiřina K. celý chov promořený nebezpečnými giardiemi. Psi jsou nemocní a patrně je nikdo neléčí, pokud ano, tak jen trochu. „Když jsem si od ní přivezl pejska za více než deset tisíc korun, trvalo mi nejméně tři měsíce, než jsem ho vyléčil, a stálo mě to tolik, že jsem ho zaplatil vlastně ještě jednou,“ postěžoval si muž, jehož jméno redakce zná. Nejdříve prý bojovali se svrabem v uších a červy.

„Vylezly z něj tak dlouhé škrkavky, že jsem nejprve přemýšlel, kde spolykal špagety,“ popisuje rozhořčený páníček nemocného psíka. Pak následovala operace oka. A když štěně nepřibíralo, vyšetření ukázalo, že má giardie. „Teď už je v pohodě. Když jsem si ale pustil video z Kbelnice a on uslyšel ty psí zvuky, vyděsil se, začal kvíkat a skočil mi do náručí. Zřejmě vzpomínka na dětství,“ dodává muž.

Bezmocná veterina
Kontroloři z veterinární správy jsou podle Obránců zvířat často na množitele krátcí kvůli zákonu. „Množitel zpravidla není na místě zastižen, anebo nepřítomnost předstírá. Veterináři mu pak musí svoji kontrolu včetně předpokládaného termínu předem nahlásit. Množitel má pak čas se na ni připravit,“ vysvětluje Daniel Cao. Podle něj je nutné vyjednat změnu legislativy a také zlepšit součinnost registrů, policie a veterinární správy.

Giardióza
Giardiózu neboli také lambliózu způsobuje prvok zvaný Giardia lamblia. Napadá trávicí systém. Onemocnění se projevuje často se opakujícími průjmy. Psi ztrácejí na kondici, zhoršuje se jim kvalita srsti, mohou mít i kožní problémy.

Máte zkušenosti s množírnami psů, s jejich týráním? Pište na aha@aha.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.