Na Mount Everest vylezla první Češka! V patách má primátora Béma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Na Mount Everest vylezla první Češka! V patách má primátora Béma!

Klára Poláčková si mohla vychutnat slastný pocit vítězství i na Mount Everestu. Takto zdolala loni osmitisícovou Cho Oyu, šestou nejvyšší horu světa ležící na hranicích Nepálu s Čínou.
Klára Poláčková si mohla vychutnat slastný pocit vítězství i na Mount Everestu. Takto zdolala loni osmitisícovou Cho Oyu, šestou nejvyšší horu světa ležící na hranicích Nepálu s Čínou. (pro Aha!: Focus Agency)

PRAHA – Překonala nástrahy počasí a na Mount Everestu, nejvyšší hoře světa (8848 m), stanula včera časně ráno jako první Češka. Klára Poláčková (29) z Prahy tak předstihla primátora Pavla Béma, který se v těchto dnech snaží dostat na vrchol Mount Everestu.

Překonala nástrahy počasí a na Mount Everestu, nejvyšší hoře světa (8848 m), stanula včera časně ráno jako první Češka. Klára Poláčková (29) z Prahy tak předstihla primátora Pavla Béma, který se v těchto dnech snaží dostat na vrchol Mount Everestu. Ovšem jinou cestou. Zatímco Poláčková šla ze severní strany, Bém se snaží o výstup jižní stěnou.

„Jsme sice na vrcholu, ale úplně vyřízení. Měli jsme strašnou noc, sněžilo a byla hrozná zima,“ řekla včera Klára Poláčková v telefonickém rozhovoru se sestrou Denisou. Před sebou měla v tu chvíli ještě náročný osmihodinový sestup. Na Mount Everest přitom vystoupala s Tašim Tenzingem, vnukem legendárního Tenzinga Norkeje. Ten s Edmundem Hillarym jako první stanul na vrcholu v roce 1953.

Primátor Prahy Pavel Bém je na tom momentálně hůř než Poláčková. Nachází se ve výškovém táboře v C3, který leží v nadmořské výšce kolem 7200 metrů, a čeká, až jejich pětičlenné expedici počasí dovolí vydat se na náročný výstup.
„Včera se ozval satelitním telefonem. Notebook mu nefunguje, protože mu zřejmě zamrzl v nepříznivém počasí. Na vrchol by se chtěli dostat dnes. Ale říkal, že stále sněží, a nechal si zjistit podrobnou předpověď počasí na další čtyři dny,“ uvedla pro Aha! Martina Jírovcová, Bémova asistentka.

Bém má před sebou cestu do výškového tábora číslo 4, který leží ve více než osmi tisících metrech. Zatím není jasné, kdy se na finální výstup vydá. Otálet ale nemůže dlouho. Na dobytí vrcholu planety totiž čekají další expedice a primátorova má stejně jako ostatní časově omezenou »povolenku« pro výstup. „Prioritou je ale přežít,“ vzkázal Pavel Bém.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.