Připravte zahradu na podzim! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Připravte zahradu na podzim!

Shrabané listí nevyhazujte. Použijte ho jako hnojivo.
Shrabané listí nevyhazujte. Použijte ho jako hnojivo. (Foto: scom)

Podzimní čas by měl být pro vaši zahradu dobou údržby, péče a přípravy na zimu. Pokud chcete, aby vaše zahrada a okolí domu zůstalo chloubou i v příštím roce, je potřeba dát se do práce. Na co bychom se tedy v příštích týdnech měli zaměřit?

Vyčistěte všechny okapy
Okapy byste měli vyčistit alespoň jednou do roka, a to vždy nejpozději do konce podzimu po opadání všech listů ze stromů. Pokud se okapy ucpou listím, mechem a jinými nečistotami, vzniká riziko, že dešťová voda bude přetékat, což může mít za následek poškození krovu a fasády.

Tak jako každá výšková práce i nezajištěné čištění okapů může vést k vážným zraněním. Pokud se bojíte výšek a chcete si práci ulehčit, můžete využít čističe okapů s teleskopickou násadou a při práci zůstat nohama pevně na zemi.

Odborník radí: Aby se zabránilo zanášení okapů a svodů nečistotami a listím, je vhodné je zakrýt síťkou.

Shrabané listí nevyhazujte
Během podzimu se na vašem trávníku nahromadí listí a suché trávy. Rozhodně je nevyhazujte, raději jej recyklujte a použijte znovu jako hnojivo. V případě, že neobsahuje semena plevelů, je možné jej použít jako kompost na záhoncích. Tímto způsobem lze využít nejen posečenou trávu, ale také odpad z prořezávání a trimování. Předtím je však nutné větvičky a výhonky rozdrtit v zahradním drtiči.
Nenechte chodníčky zarůst mechem
Nejjednodušším způsobem, jak se zbavit již vyrostlého mechu, je přelít spáry horkou vodou. Na druhý den pak odstraňte uschlý mech pomocí čističe na spáry. Preventivně pak vyplňujte spáry každou sezonu střídavě pískem a štěrkem, tím odstraníte výtrusy mechu a semena plevelů.

Odborník radí: Pro boj s mechem není vhodná sůl a slaná voda. A to z toho důvodu, že se hromadí v půdě a poškozuje ji.
Uskladněte nářadí na zimu
Správné skladování a očištění ochrání zahradní nářadí před povětrnostními vlivy a prodlužuje jejich životnost. Zahradní nářadí skladujte na suchém místě. Benzinové přístroje by měly být vypnuty s plnou nádrží, aby nedošlo ke kontaminaci paliva. U akumulátorových zařízení skladujte akumulátor samostatně v domě.

Tip odborníka: Použijte speciální olej
„Aby se zabránilo korozi zahradního nářadí v zimě, ošetřete je pomocí hadříku nanesete na očištěné nástroje tenkou vrstvu speciálního ošetřujícího oleje na nářadí,“ říká Jaku Kirchner z Gardeny.

Přečtěte si
koliaska
15. 11. 2022 • 18:55

Nejen zahradu je třeba připravit na podzim, ale dobré je zkontrolovat i dům a jeho okolí. Já jsem se například zrovna před pár týdny zaměřil na okapy. Pustil jsem se do jejich čištění. Bohužel jsem zjistil, že na několika místech už jsou v tak špatném stavu, že to je prostě na výměnu. Z http­s://es­hop.st­avin­vest­.cz/ka­tego­rie/o­kapy-a-prislusenstvi/ jsem si tedy nakoupil vše potřebné a do výměny jsem se pustil. Už to mám naštěstí hotové.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.