5 rad, jak našetřit na Vánoce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

5 rad, jak našetřit na Vánoce!

Zamyslete se nad tím, co vás do konce roku ještě čeká.
Zamyslete se nad tím, co vás do konce roku ještě čeká. (Foto scom)

Zdají se vám Vánoce vzdálené stovky světelných let? Kdepak. Od vánoc vás dělí pouhé tři výplaty! Rozplánovat větší finanční vydání a začít na vánoční svátky trochu šetřit, byste proto raději měli začít už teď.

1. Spočítejte svátky a narozeniny
Čím větší máme rodinu a počet kamarádů, tím více utrácíme za dárky k jejich svátkům a narozeninám. Podívejte se do kalendáře, pak určete pro každého finanční hodnotu dárku a počítejte, kolik takhle utratíte. „Především se snažte utnout začarovaný kruh, kdy si lidé snaží dávat čím dál dražší dárek, jen aby přebili hodnotu věcí, které sami dostali. Nejvíce přece potěší, že si někdo vzpomněl,“ radí Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

2. Proberte šatník a botník
Na kvalitním zimním oblečení se šetřit nevyplatí. Co nejdříve pořádně proberte šatník i botník, ať víte, s jakou částkou za oblečení na zimu počítat. A buďte racionální – místo abyste koupili vysoce módní kousky, zaměřte se na to, co skutečně potřebujete. Klidně si »ohoz« pořiďte z druhé ruky, ale i tak s výdejem počítejte.


3. Připravte auto na zimu
Zkontrolujte hloubku vzorku na zimních gumách – jednak ušetříte za pokutu a také budete dopředu počítat s případným výdajem za nové pneumatiky. Při výběru se soustřeďte na kvalitu. Samotné přezutí taky něco stojí. Kvůli bezpečnosti se vyplatí nechat si před zimou zkontrolovat celé auto. A až spadne teplota pod nulu, měli byste mít nachystané zimní řetězy a nemrznoucí směsi.

4. Zkontrolujte dům a chatu
Brzy nás čekají závěje spadaného listí a možná i sněhu. Jak je na tom vaše nářadí? Počítejte s tím, že údržba pozemku, domu nebo zazimování chaty něco stojí. Listí vám zanese okap, je třeba profesionálně zazimovat jezírko nebo verandu. Tady ale rozhodně nešetřete. Jakékoliv zařízení typu kotle, karmy nebo komínu by vám měl zkontrolovat odborník!

5. Vybavte se na zimní sporty
Zimní sporty jsou zdravé, ale bez investic se neobejdou. Než vyrazíte na hory, určitě si nechte přebrousit hrany, zkontrolovat skluznice a seřídit vázání. U bruslení zase oceníte dobře sedící botu. Počítejte s tím zejména u dětí, které za rok mohly např. vyrůst z helmy. U lyžování si navíc připlatíte za skipasy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.