Zajděte si k »vlasovému doktorovi«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zajděte si k »vlasovému doktorovi«!

Speciální kamera zjistí, jak je vlas vyživován, odhalí lupy a bakterie ve vlasovém porostu.
Speciální kamera zjistí, jak je vlas vyživován, odhalí lupy a bakterie ve vlasovém porostu. (Foto scom)

Krásná hříva je opravdu korunou krásy. Jenže mnozí z nás mají s vlasy nejrůznější problémy a o bohatém a zdravém porostu si můžou nechat jen zdát. Nezoufejte a nechte si u odborníků zjistit a odstranit příčinu vašich »vlasových« problémů.

Víte, že s těmito problémy vám může kromě dermatologa pomoci i vlasový »doktor« nazývaný tricholog? Vyšetření v jeho ordinaci probíhá pomocí speciální mikroskopické kamery, která umožní pozorovat detail pokožky hlavy i vlasu samotného na obrazovce. Na jeho základě pak odborník stanoví způsob léčby a doporučí používání vhodných přípravků.

Jak probíhá vyšetření?
„Trichokamerou sledujeme stav pokožky a vlasu, včetně kořínku, abychom zjistili, jak je vyživován a kde je příčina problému. Vlasy často postrádají výživu, protože se k nim z nějakého důvodu vlasového kořínku nedostává. Druhou možností je, že člověk nepřijímá tolik živin, které vlasy potřebují. Kamera odhalí také mazotoky, lupy či bakterie, které v takovém prostředí ulpívají a brání růstu krásných zdravých vlasů. Součástí vyšetření je i pohovor, jehož cílem je zjistit informace o životním stylu, péči o vlasy či rodinné anamnéze,“ vysvětluje tricholožka Lenka Kašpaříková z Clinical Hair & Health.

Co nás trápí nejčastěji?

Padání
Vlasy mohou začít řídnout z různých příčin. Může to být například nedostatek minerálů či vitaminů, hormonální změny, poruchy látkové výměny, přílišná zátěž a stres, nedostatek vzduchu či užívání některých léků.

Lupy
Může za ně hormonální nerovnováha, ale také vysoká citlivost pokožky na některé kosmetické přípravky. Pomoci dokážou šampony z lékárny.

Maštění
Důvodem je zvýšená produkce tuku v mazových žlázách, také časté mytí vlasů, nezdravá strava bohatá na tuky. Svou roli ale mohou sehrát i hormony. Vlasy se více mastí v období těhotenství, v přechodu či v pubertě. Mastné vlasy myjte jemnými šampony s pH 5 – 7.

Suché vlasy
Příčinou může být suchý vzduch v místnosti, v níž trávíte hodně času. Svou roli může sehrát i přílišné slunění či snížení funkce mazových žláz. Nechte tedy vlasy odpočinout od barvení a fénujte je chladnějším vzduchem.

Víte, že ...
...každý člověk má na hlavě přibližně 100 – 120 tisíc vlasů?
...denně může vypadnout 40 – 70 vlasů, větší počet znamená zhoršení stavu?
...vlas roste z kořínku 4 – 6 let, poté opustí vlasové lůžko, papila vytvoří nový kořínek, cyklus se opakuje?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.