Čáp Vodňan už je v Sýrii: V Česku ho vypiplali...teď letí do války a nebezpečí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čáp Vodňan už je v Sýrii: V Česku ho vypiplali...teď letí do války a nebezpečí!

Čáp Vodňan před vypuštěním. Na zádech má GPS vysílačku, díky které je možné jeho pohyb sledovat.
Čáp Vodňan před vypuštěním. Na zádech má GPS vysílačku, díky které je možné jeho pohyb sledovat. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, ZSHŽ Makov)

S vysílačkou na zádech se čáp Vodňan vydal z klidného jihu Čech do teplých krajin. Podle signálu dorazil v neděli do Sýrie. Další nebezpečná cesta zeměmi zmítanými válkou ho ještě čeká.

)Čáp Vodňan má za sebou krušný osud. Před dvěma lety ho poryv větru srazil na náměstí ve Vodňanech z hnízda. Při pádu si vážně poranil křídlo a v záchranné stanici Makov u Čížové se ho ujali. „Dávali jsme ho dohromady dva roky. Pak jsme se rozhodli vypustit ho do volné přírody. Dali jsme mu na záda vysílačku, abychom ho mohli sledovat,“ řekl Aha! šéf záchranné stanice Libor Šejna. Čáp, který dostal jméno podle místa nálezu, to zvládl. Zahnízdil opět ve Vodňanech, a když nastal čas, vydal se zimovat na jih. Kvůli tomu se teď řítí do dalšího smrtelného nebezpečí...

Tisíce kilometrů ho čekají
Vodňan zatím uletěl přes 2700 kilometrů a má tak za sebou necelou polovinu cesty. Překonal území Rakouska, Maďarska, Srbska, Rumuska, Bulharska, Řecka, Turecka a Sýrie. „Nejtěžší úsek ho ale teprve čeká. Musí přeletět Libanon, Jordánsko, Izrael a pak Saharu, kde mu hrozí velké nebezpečí. Věříme, že Vodňan to zvládne,“ řekl Libor Šejna. Další cestu čápa Vodňana můžete díky GPS vysílačce sledovat na stránkách: http://www.makov.cz/?action=zachranna-stanice.
Čápi končí na talíři

Do Afriky letí čápi oklikou. Jako »plachtaři« potřebují teplé vzdušné proudy nad pevninou a nemohou tak překonat Středozemní moře. Proto letí buď západní cestou přes Španělsko, nebo východní přes Arabský poloostrov. A právě v arabských zemích a v Africe jsou součástí jídelníčku a může se jim stát, že si z nich někdo udělá pečínku. Bohužel čápi nejsou v bezpečí ani v Evropě, kde je střílejí lovci nikoliv kvůli masu, ale pro zábavu. „Letos zastřelil někdo čápa i na Novojičínsku,“ říká ornitoložka Gabriela Dobruská.  Další hrozbou pro čápy jsou i dráty vysokého napětí a sítě proti rybožravým ptákům.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.