10 signálů, že máte alzheimera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

10 signálů, že máte alzheimera!

Víte, že...v Česku trpí alzheimerem až 150 tisíc lidí?
Víte, že...v Česku trpí alzheimerem až 150 tisíc lidí? (Profimedia.cz)

Alzheimerova choroba je nejběžnější formou stařecké demence, v České republice jí trpí stále více lidí. Jak na sobě či svém blízkém poznáte, že už nejde o pouhou roztržitost, ale o vážné onemocnění? Deník Aha! vám přináší 10 znaků, které napovědí, že je možná čas navštívit odborníka!

1. Věci na nezvyklých místech
Osoby trpící Alzheimerovou chorobou často ukládají předměty na místa, kam nepatří. Pak je pochopitelně nemohou najít, ani si vzpomenout, kdy a kde je měly v ruce naposled.

2. Problémy se slovy
Ať už píší nebo mluví, lidé s alzheimerem mají problém sledovat konverzaci či se do ní zapojovat. Stává se jim i to, že se zastaví uprostřed rozhovoru a nevědí, o čem chtěli mluvit.

3. Špatný úsudek, nesoudnost
Alzheimer se projevuje i při hospodaření s penězi. Nemocní lidé také méně dbají o svůj zevnějšek a hygienu.

4. Straní se společnosti
Pacienti se často bezdůvodně přestávají věnovat svým koníčkům nebo sportu a nic je nebaví. Vyhledávají samotu a straní se společnosti.

5. Zmatky v čase a místě
Lidé s alzheimerem občas ztrácejí pojem o čase – nejen co se data týče, ale třeba i odhad doby, která od určitého okamžiku uplynula. Mívají problém chápat dlouhodobější plány. Nepoznávají známá místa a ztrácejí se ve známých oblastech.

6. Ztráta paměti
Nemocní zapomínají nedávno získané informace, důležité schůzky a data. Na stejnou věc se ptají několikrát.

7. Problémy plnit úkoly
Každodenní činnosti začínají být náročné. Ať už doma nebo v práci, lidé s alzheimerem občas nejsou schopni zvládnout něco, co dříve dělali úplně automaticky.

8. Problémy s plánováním
Někteří pacienti mohou mít omezenou schopnost vymyslet či sledovat nějaký plán či pracovat s čísly.

9. Špatné vizuální vnímání
Příznakem může být i problém se čtením, odhadováním vzdálenosti či určováním barev. Při cestě kolem zrcadla si mohou myslet, že je někdo v místnosti.

10. Změny osobnosti a nálad
Lidé trpící alzheimerem bývají zmatení, podezřívaví, úzkostliví či paranoidní. Mívají deprese a v místech, kde se necítí úplně dobře, snadno propadají hysterii.

O nemoci...
Alzheimerova nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles tzv. kognitivních funkcí – myšlení, paměti, úsudku. Rychlost, jakou nemoc postupuje, se u každého postiženého liší. Nemocný má čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější. V posledních stadiích už není schopen se sám o sebe postarat.

Nemocných přibývá
K hranici miliardy korun se rychle šplhají náklady, které VZP ročně vydá za péči o pacienty s alzheimerem. Za poslední tři roky stouply o více než 30 % a loni dosáhly zatím rekordní částky 891 milionů. Přibývá ale i nemocných – za stejnou dobu se jejich počet zvýšil o 22 %. Vyplývá to z analýzy, kterou VZP zpracovala při příležitosti Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby, který připadá na středu 21. září.

Orientační test: Hrozí i vám?

1. Chci rozměnit tisícikorunu tak, abych dostal nazpátek jednu stokorunu a zároveň dostal co nejmenší počet bankovek a žádné mince. Jaké bankovky dostanu?
2. Jaký je rozdíl mezi prací průvodce a průvodčího? Popište, co dělají.
3. Kam budou ukazovat malá a velká ručička na ciferníku hodin, pokud je 22:15?
4. Napište čtyři druhy listnatých stromů, pět ras psů a pět druhů zeleniny.
5. Pojmenujte předměty na následujících obrázcích
(foto semafor, rýč).
6. Seřaďte následující písmena tak, jak za sebou jdou v abecedě: K, E, Y, B
7. Ve kterém měsíci začíná jaro?

ŘEŠENÍ
1. Tisícikoruna se rozmění na pětistovku, dvě dvousetkoruny a jednu stokorunu.
2. Průvodce provádí turisty a podává výklad. Průvodčí ve vlaku kontroluje jízdenky.
3. Malá ručička bude těsně za desítkou, velká na trojce.
4. Stromy: jabloň, třešeň, lípa, dub, olše, bříza, platan a další. Psi: pudl, knírač, jezevčík, čivava, dobrman, dalmatin, pitbul, německý ovčák a další. Zelenina: petržel, květák, brokolice, červená řepa, kedlubna, ředkev, pórek, paprika, cibule...
5. Semafor a rýč
6. B, E, K, Y
7. Jaro začíná v březnu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.