Ideální manželství Bálkových spojuje originální koníček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ideální manželství Bálkových spojuje originální koníček!

Kočárek Princeska z dvacátých let 20. století.
Kočárek Princeska z dvacátých let 20. století. (Foto Aha! – Martin Pekárek)

Mnozí sběratelé, kteří pro své hobby nenacházejí u svých drahých poloviček pochopení, by jim mohli závidět. Zatímco Zdeněk Bálek sbírá motocykly, jeho žena Miroslava pro změnu kočárky. Výsledky jejich záliby můžete spatřit i v Muzeu veteránů v Kašperských Horách, kde právě některé z kočárků dotvářejí nezaměnitelnou atmosféru dob minulých.

Aby se dámy nenudily
Jak k vzájemné dělbě zájmů u Bálků vlastně došlo? „Manžel sbírá a vystavuje motocykly a tak jsme si řekli, že by bylo dobré, kdyby v té expozici motorek bylo něco i pro dámy,“ vysvětluje manželka Miroslava. Za kočárky se prý v takové míře, jako manžel za motorkami, nehoní, zajímá ji jen, když se objeví něco opravdu unikátního. „Bohužel, kočárky, které se dochovají, jsou většinou v dezolátním stavu a dá pak dost práce, aby vůbec nějak vypadaly. Snažíme se totiž zachovat co nejvíce těch původních prvků,“ vysvětluje sběratelka. V současné době obsahuje její sbírka kolem padesáti kočárků. Ty nejstarší z poloviny devatenáctého století, nejmladší z roku 1960.

Hromada železa a čalounění
Pro první kočárek do sbírky se do obchodu se starožitnostmi vypravil zhruba před patnácti lety Zdeněk Bálek. „Moje a manželčina představa byla koupě historického kočárku na vysokých kolech. Starožitník tenkrát trochu nejistě poznamenal, že nějaký takový tu má a odvedl mě do skladu. Tam jsem uviděl hromadu sestávající z kusů starého železa a čalounění, mezi tím se válela i veliká kola. Tak jsem tu ruinu koupil,“ vysvětluje sběratel motocyklů. Dali jsme to dohromady, líbil se nám, ty tvary nás nadchly. Byl to kočárek zvaný Princeska ze začátku 20. století,“ dodává Zdeněk Bálek. Manželka prý potom převzala iniciativu a začala kočárky sbírat.


Z totální ruiny rákosový fešák
Pro kočárek, který mají Bálkovi v ložnici, si jeli k Nepomuku nadvakrát. „Byla to totální ruina. Vypadlé a zkroucené dráty z kol a ostatní části poničené,“ vzpomíná na velké zklamání Zdeněk Bálek. „Paní, která »kočárek« nabízela, se ptala, kolik bychom za něj dali a abych ji neurazil, nabídl jsem jí 6 tisíc. Zdálo se jí to málo a řekla nám, že ho raději prodá jedné sběratelce z Moravy.“

Trochu rozmrzele odjeli Bálkovi domů, ale po čtvrt roce se paní ozvala znovu. Že prý ta paní z Moravy nepřijela, tak jestli o něj mají ještě zájem. „Jelikož jsme si pro něj jeli už podruhé, byl i levnější. Štípaný rákos se nám podařilo zachránit, kolečka a dřevo jsme museli zrekonstruovat, čalounění a nikl jsou nové,“ upřesňuje Zdeněk Bálek. Kočárek pochází z doby Rakouska - Uherska a je polohovací.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.