Bakterie v potrubí: Půl milionu Brňanů bez pitné vody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bakterie v potrubí: Půl milionu Brňanů bez pitné vody!

Brňané horečně nakupovali v pátek v supermarketech v centru města neperlivou balenou vodu.
Brňané horečně nakupovali v pátek v supermarketech v centru města neperlivou balenou vodu. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Skoro půl milionu lidí v Brně a 44 městech a vesnicích na jižní Moravě je bez pitné vody. A všichni s napětím očekávají dnešní rozhodnutí hygieniků, zda budou smět zase bez obav pít svou vodu z kohoutků.

Hygienici zakázali pít ve čtvrtek vodu z kohoutku bez převaření. Ve vzorcích z brněnského Žebětína a Komína se totiž objevily koliformní bakterie. Ty mohou lidem způsobit chřipkové příznaky a střevní potíže. Zákaz používání nepřevařené vody se z Brna hned rozšířil na dalších 44 měst a vesnic, většinou na Blanensku a Vyškovsku. Povinné převařování vody se týká nejen všech domácností, ale i hospod, hotelů nebo nemocnic.

Epidemie údajně nehrozí. „Není třeba panikařit, jde o preventivní opatření,“ tvrdí hejtman Michal Hašek (ČSSD). Nepotvrdilo se totiž, že by se vyskytly i bakterie z fekálií E.coli, které před časem trápily například pražské Dejvice. Někteří Brňané přesto vzali včera obchody útokem. Hlavně v centru Brna balená pitná voda mizela z regálů hodně rychle. A nejen tam. „Brňáci nás jezdí vykupovat,“ postěžoval si šéf koloniálu v Adamově Vít Uhlíř. Jeho městečko je přitom také na seznamu postižených.


Koliformní bakterie
„Povolená hodnota koliformní bakterie je podle legislativy nulová. Pokud ji ve vzorcích najdeme, nelze vodu brát jako pitnou. Základní doporučení zní: tepelně ji upravit a bakterii zničit,“ tvrdí ředitel Krajské hygienické stanice David Křivánek. Výsledky testů budou známé dnes.

Šlapanice: Převařujeme!
Drtivá většina školských zařízení v zasažené oblasti umístila na webové stránky informace pro veřejnost. „Šlapanice jsou částečně na brněnský vodovod napojeny, a tak bude ve škole až do odvolání zakázáno pít vodu z kohoutku. Školní jídelna bude vodu převařovat,“ shrnul opatření ředitel základní školy ve Šlapanicích Pavel Vyhňák.


Židlochovice: S nadhledem
Doporučení hygieniků vzali podle provozní Restaurace pod lékárnou v Židlochovicích Michaely Stenclové někteří hosté s nadhledem. „Ti, kteří si k obědu běžně dávají vodu z kohoutku, se hned hlásili, že chtějí pouze balenou,“ řekla Aha! provozní.

Kde se nesmí pít voda z kohoutku
Brno, Adamov, Bílovice nad Svitavou, Česká, Dolní Loučky, Doubravník, Drásov, Hajany, Hrušovany, Kaly, Kuřim, Lelekovice, Letovice, Lomnice-Brusná, Malá Lhota, Malhostovice, Měnín, Modřice, Moravany, Moutnice, Nebovidy, Nesvačilka, Ořechov, Otmarov, Popovice, Rajhrad, Rajhradice, Rebešovice, Rozdrojovice, Skorotice, Sokolnice, Střelice, Šebrov-Kateřina, Šlapanice, Štěpánovice, Telnice, Těšany, Tišnov, Újezd u Tišnova, Vojkovice, Vranov, Žatčany, Želešice a Židlochovice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.