Seriál o podzimní zelenině: Nejlepší recepty na zelí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Seriál o podzimní zelenině: Nejlepší recepty na zelí!

Zelí je všelék!
Zelí je všelék! (Foto scom)

Nejen kyselým zelím živ je člověk.  Zelí je neuvěřitelně variabilní a uspokojí prakticky každého. Slané, sladké, teplé i syrové, vždycky prospívá zdraví a neudělá díru do kapsy.

Syrové zelí obsahuje vitaminy C, E, řadu vitaminů skupiny B, kyselinu listovou a pantothenovou, prvky sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor, chlor, mangan, síru a jod. Navíc i tzv. vitamin U – antiulcusový faktor, který působí proti vředům. Dále se v zelí nachází cholin, inulin, organické kyseliny a mnoho dalších užitečných látek.

Ananasové zelí
Budete potřebovat: 3 lžíce oleje, 500 g zelí, 1 cibuli, 1 plechovku ananasového kompotu, 100 ml suchého bílého vína, cukr a sůl
Postup: V rendlíku na rozpáleném oleji necháme chvíli osmahnout oprané, na nudle nakrájené zelí a na čtvrtky nakrájenou cibuli, směs zalijeme ananasovou šťávou a dusíme doměkka.
Odstraníme cibuli, k zelí přidáme kostky ananasu, osolíme je a osladíme, zalijeme bílým vínem a již nedusíme.


Nevyhazujte košťály
I zelné košťály můžete zpracovat.  Recepty ze starých kuchařek radí podávat košťály jako artyčoky.

Recept:
Košťály nakrájíme, uvaříme, přelijeme omáčkou z hovězí polévky, másla a pepře a servírujeme jako artyčoky.

V 19. století se zase košťály nakládaly a podávaly samostatně jako příloha k jídlu.

Placky z košťálů
Zbylé košťály uvaříme v pařáku doměkka. Vysypeme je na plech, necháme oschnout, nakrájíme je na nudličky a promícháme s anglickou slaninou nakrájenou rovněž na nudličky. Vše osolíme, okořeníme majoránkou a mletým pepřem, zahustíme polohrubou moukou, abychom získali těstíčko, ze kterého vyválíme placky. Ty upečeme na pánvi s nepřilnavým povrchem.


Zelný salát pokaždé jinak

Zelný základ
Budete potřebovat:
400 g zelí, citronovou šťávu, 1 lžíce oleje, mletý zázvor
Postup: Zelí opereme, nakrájíme na nudličky a spaříme vroucí vodou. Scedíme je, ihned zakapeme citronovou šťávou, zjemníme lžící oleje a okořeníme mletým zázvorem.

K dochucení můžeme použít:
Brokolici (120 g) rozebranou na růžičky a spařenou.
Květák (120 g) rozebraný na růžičky, upravený 7 minut v páře. Salát okořeníme mletým muškátovým květem.
Červenou nebo žlutou papriku nakrájenou na nudličky.
Salátovou okurku (120 g) nakrájenou na jemné nudličky a nasekaný kopr.
Nakrájenou bílou cibuli (50 g) a 2–3 stroužky utřeného česneku.
Strouhaný křen (30 g).
Nasekanou bílou a červenou cibuli (po 40 g).
Strouhanou mrkev (100 g) a nastrouhaná jablka (50 g).
Sterilovanou červenou řepu (120 g). Salát okořeníme mletým fenyklem.
Kedluben či ředkvičky (120 g), nastrouhané nebo nakrájené.
Konzervovaný ananas (40 g).
Nakrájenou pomerančovou dužinu (120 g) a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle 30 g.
Uvařenou čočku (160 g).
Nakrájené sterilované žampiony (80 g). 

Co do zelného salátu?
Bílé zelí chutná skvěle s mrkví, cibulí, červenou řepou, paprikami, listovým salátem, pórkem, zeleninovým fenyklem i čekankovými puky a také s ovocem – jablky, pomerančem, jahodami a hroznovým vínem.
Červené zelí vhodně doplňuje zelí bílé a pórek.

Zelí je všelék
Při chřipce nebo rýmě pomáhá inhalace zelných silic – stačí nastrouhat čtvrt kila zelí, zalít vroucí vodou a inhalovat pod ručníkem. Pro lepší vykašlávání hlenů je dobrá směs zelné šťávy s medem v poměru 1:1, která se po doušcích pije během dne. Zelnou šťávu zředěnou vodou v poměru 1:1 můžeme při chřipce a angíně i kloktat. Pozitivní účinky má čerstvá zelná šťáva, která hojí vředy a záněty v trávicím ústrojí, zejména v žaludku a dvanáctníku. Výjimečný je i její účinek protisklerotický a detoxikační na játra a ledviny. Také čistí krev při kožních chorobách a neutralizuje překyselené žaludeční šťávy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.