Seriál podzimní zelenina: Dnes zaměřeno na kapustu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Seriál podzimní zelenina: Dnes zaměřeno na kapustu!

Tip: Kapustu vaříme alespoň 20 minut, abychom se zbavili škodlivin, které zatěžují trávicí systém.
Tip: Kapustu vaříme alespoň 20 minut, abychom se zbavili škodlivin, které zatěžují trávicí systém. (Foto ara)

Kapusta patří mezi klasické strašáky školních a nemocničních jídelen, za její špatnou pověst ale může hlavně stereotypní příprava. Zkuste ji vrátit do hry v netradičních i ověřených receptech.

Pro dobré zažívání
Kapusta má zejména u dětí špatnou pověst, ale existuje však mnoho důvodů, proč se jí nevyhýbat. Všechny druhy kapusty jsou bohaté na vlákninu, udržují tak v příznivém stavu náš trávicí systém.
Kdo má potíže s žaludkem, játry nebo ho trápí střevní potíže, měl by pojídat právě kapustu, navíc působí příznivě i při snižování cholesterolu. Je užitečná i při zvyšování celkové imunity a hojení ekzémů a jiných kožních potíží.

Kvůli vitaminům
Obsahuje také vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselinu listovou.

A mimochodem, při správné přípravě je navíc i velmi chutná!

Teplý salát
Budete potřebovat:  2 kg malých brambor, 6 listů kapusty, sůl, olivový olej, 1 avokádo, 3 lžíce citronové šťávy

Na zálivku: 1 bílý jogurt, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 3 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Brambory pečlivě omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Rozložíme je na plech, pokapeme olejem, osolíme a dáme péct na cca 40 minut do trouby na 180 °C.

Z listů kapusty vykrojíme silné řapíky, nakrájíme na nudličky a vsypeme do vařící osolené vody – vaříme 3 až 5 minut, pak scedíme. Avokádo rozkrojíme, lžící vydloubneme ze slupky a nakrájíme, pokapeme citronovou šťávou. V míse smícháme avokádo s kapustou, přidáme pečené brambory. Promícháme suroviny na zálivku a salát jí přelijeme.


Dobře naložená...
Budete potřebovat: 1 kg hlávkové kapusty, 1 citron, sůl
Nálev: 1 l vody, 15 g soli, 1/2 lžičky kyseliny citronové

Postup: Očištěnou kapustu rozebereme na listy, které nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do vroucí osolené vody a povaříme asi 3 minuty. Poté je zchladíme studenou vodou a necháme okapat.

Připravenou kapustu rozdělíme do sklenic, zalijeme nálevem, zakápneme citronem a zavíčkujeme. Sterilujeme při teplotě 95 °C 40 minut, druhý den sterilujeme 30 minut při teplotě 90 °C. Uložíme na tmavém a chladném místě.

Jako zelí
Budete potřebovat: 5 listů kapusty, sůl, kmín, ½ cibule, 1 kelímek smetany

Postup: Na oleji, másle či sádle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou kapustu, zalijeme vodou, aby v ní byla veškerá kapusta. Dochutíme solí a kmínem a zakryté dusíme. Po změknutí přilijeme smetanu, případně znovu dosolíme a dle potřeby zahustíme hladkou moukou. Není třeba dělat jíšku, stačí prsty poprášit a zamíchat.


Bengálská  
Budete potřebovat: 150 g kapusty, 150 g brambor , 30 g tomatové šťávy , stroužek česneku, mletou skořici, mletý zázvor, mletou papriku, mletý hřebíček, mořskou sůl, chilli, olivový olej

Postup: Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Na teflonové pánvi potřené olivovým olejem zpěníme papriku, zázvor, chilli a vlijeme tomatovu šťávu. Přidáme pokrájenou kapustu, utřený česnek, sůl a dusíme. Pak přidáme brambory a ještě chvíli podusíme. Hotové jídlo poprášíme skořicí a hřebíčkem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.