Cuketa pro dietáře i labužníky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Cuketa pro dietáře i labužníky!

Cuketu objevují Češi stále více a více...
Cuketu objevují Češi stále více a více... (Foto scom)

Jídelníček i chutě Čechů se v poslední době mění, částečně v důsledku zahraniční inspirace. Italové se nad cuketou neošklíbali nikdy, my jí teprve přicházíme na chuť. A proč by ne? Je dostupná, zdravá... a může chutnat podivuhodně dobře.

Proč si na ní pochutnat?
◗ Obsahuje větší množství vitaminů ze skupiny B, které pomáhají udržovat nervovou soustavu v dobré formě, zlepšují paměť a působí antidepresivně.
◗ Může se stát součástí mnoha zdravotních diet. Často se doporučuje při potížích s trávením, žaludečních vředech a jaterních problémech.
◗ Sto gramů má méně než dvacet kcal, takže je jasné, že může být výtečným pomocníkem při hubnutí. Urychluje metabolismus a nezadržuje vodu v těle.
◗ Jestliže máme potíže s překyselením žaludku, cuketa vám prospěje. Je mírně zásaditá a pomáhá udržet acidobazickou rovnováhu.
◗ Má nízký glykemický index, proto je vhodná pro lidi, kteří mají problémy s cukrovkou.  
◗ Měly by ji zařadit do svého jídelníčku těhotné. Obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro správný vývoj nervové soustavy plodu a výrazně snižuje riziko potratu.

Sušené plátky

Budete potřebovat: ✔ 1 velkou cuketu ✔ hrubozrnnou sůl (2–3 lžíce) ✔ šťávu z půlky citronu ✔ koření dle chuti (oregano, bazalka, petržel...)

Postup: Cuketu pokrájíme na plátky (cca 0,5 cm), osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 1–2 dny v ledničce přikrytou potravinářskou fólií – vodu, kterou cuketa pouští, průběžně sléváme. Další den cuketu vyndáme z ledničky, osušíme a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 120 stupňů na zhruba 2 hodiny. Ještě horkou cuketu osolíme, posypeme kořením a necháme vychladnout.

Chutné zelí

Budete potřebovat: ✔ 4 kg cukety ✔ 6 cibulí ✔ ½ litru octa ✔ 500 g cukru ✔ 50 g soli ✔ 2 lžíce kmínu

Postup: Cuketu vyčistíme od jader a hrubě postrouháme. Přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a promícháme vše s cukrem, solí, kmínem a octem. Necháme asi ½ hod. odležet a pak navrstvíme do sklenic a sterilujeme 30 minut při 85 °C. V zimě jen podusíme na troše sádla a je připravena k podávání.

Naložená v oleji

Budete potřebovat: ✔ 1 dl octa 5% ✔ 500 g cukety nakrájené na kolečka ✔ sůl ✔ pepř, feferonku ✔ 2 oloupané stroužky česneku ✔ 5 dl olivového oleje

Postup: Cuketu dáme do misky. Ocet uvedeme do varu a přelijeme jím cuketu. Necháme stát 30 minut, osolíme a opepříme. Feferonku zbavíme semínek a vnitřních stěn, nakrájíme na plátky a spolu s česnekem smícháme s cuketou. Směsí naplníme vypařené sklenice a zalijeme olejem tak, aby cuketa byla olejem zakryta. Postavíme do chladu.

Křupavé chipsy

Budete potřebovat: ✔ 2 cukety ✔ vejce ✔ parmezán ✔ cornflakes ✔ italské koření

Postup: Cukety opláchneme, oloupeme a nakrájíme na cca 1 cm silná kolečka. Do jedné mísy si rozkvedláme vajíčka, do druhé dáme rozdrcené cornflakes a podle chuti přidáme italské koření nebo nastrouhaný parmezán. Kolečka namáčíme ve vajíčku, pak obalíme v cornflakes a naklademe na plech vyložený pečicím papírem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 10 min. dozlatova, pak chipsy otočíme a pečeme zhruba 5 minut dokřupava.

Vyzkoušejte ty nejoblíbenější recepty na grilovanou cuketu!>>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.