1 klíště ho nakazilo 
2 nemocemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

1 klíště ho nakazilo 
2 nemocemi!

Žáci na svého učitele nezapomněli. Věnovali mu velkého plyšového medvěda.
Žáci na svého učitele nezapomněli. Věnovali mu velkého plyšového medvěda. (Foto Aha! - Tomáš Matyáš)

Udělal si s přítelkyní a její dcerou výlet do lesa. Když na sobě učitel Jaroslav (54) z Brna našel klíště, pomazal je olejem a »vyšrouboval«. Po týdnu se necítil dobře, zamířil proto k lékaři. První diagnóza zněla viróza. Za další týden už bojoval o život!

Klíště Jaroslava nakazilo nejen lymskou boreliózou, ale i klíšťovou encefalitidou. Na první nemoc se neumírá, lékaři ale stále nemají účinnou vakcínu. Na druhou, která může člověka zabít, očkovací látka existuje. Jenže jen málo Čechů myslí na prevenci. A Jaroslav nebyl výjimkou.

Vynadali jim
„Najednou mu vyskočily vysoké horečky, třásl se, byl malátný, cítil velkou únavu, měl rozostřené vidění, zvracel. Po převozu do Fakultní nemocnice v Brně nám vynadali. Měli jsme prý přijít dřív,“ vypráví jeho přítelkyně Petra.
Jaroslav bojoval na Klinice infekčních chorob 14 dnů o život. Měl otok mozku, ztratil citlivost v pravé ruce. Lékaři nevyloučili trvalé následky.

Nevzdal to
Po návratu domů Jaroslav absolvoval rehabilitace, užíval hromadu léků, měl striktní režim – zákaz alkoholu, řízení auta, sledování televize, počítače a mobilu, pobytu na slunci. Musel se vyvarovat stresu, jakéhokoliv hluku. „Byl jsem slabý jako moucha. Ušel jsem pár kroků a musel jsem si lehnout. Hrůza,“ vzpomíná na nejhorší okamžiky života.

Rok bez práce
Nyní, pět měsíců po osudném »kousnutí«, se jeho stav zlepšil. Nadále musí rehabilitovat, vyvarovat se stresu. Krátká pěší vycházka je pro vášnivého cyklistu utrpením. A návrat do školy? Možná příští rok na jaře.
„Prostě jsem to podcenil. Následky jsou děsivé a budoucnost nejistá,“ apeluje učitel na ty, kteří hrozbu ze strany klíšťat podceňují.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.