Zemřela sestřička, kterou na ikonické fotce z oslav konce 2. světové války políbil mariňák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřela sestřička, kterou na ikonické fotce z oslav konce 2. světové války políbil mariňák!

1945: Slavnou fotku pořídil Alfred Eisenstaedt.
1945: Slavnou fotku pořídil Alfred Eisenstaedt. (Foto: Profimedia.cz, Facebook)

Její jméno vám asi nic neřekne, ale rozhodně jste ji už viděli – na ikonické fotce, na níž ji při oslavách konce 2. světové války na newyorském Times Square políbil nadšený námořník. Greta Zimmer Friedman (†92) o víkendu zemřela ve Virginii.

Když v půlce srpna 1945 vyrazila tehdy 21letá zdravotní sestra do centra New Yorku spolu s dalšími tisíci lidmi slavit kapitulaci Japonska, netušila, že se stane jedním ze symbolů konce války. A nevěděla to dalších dvacet let. Slavnou fotku, kterou úplnou náhodou pořídil Alfred Eisenstaedt (†96), totiž poprvé viděla až v 60. letech minulého století.

Prostě mě chytil
Přestože několik dalších žen tvrdilo, že na snímku jsou ony, Gretě v tu chvíli došlo, že Eisenstaedt vyfotil právě ji. Další roky trvalo, než její totožnost potvrdily i testy expertů. Ti rovněž určili, že oním mariňákem je jistý George Mendonsa (89). „Vůbec jsem ho neznala a pusu jsem nechtěla. Ale prostě mě chytil a políbil mě,“ přiznala Greta s úsměvem v rozhovoru v 80. letech. Tehdy, konkrétně v roce 1985, tedy 40 let od pořízení snímku, se jeho aktéři znovu setkali. „Měl jsem tehdy trochu upito a myslel jsem si, že je to vojačka. Až pak mi došlo, že jsem si ji spletl se sestřičkou. Ale myslím, že jí to nevadilo,“ prohlásil George, který dodnes žije v New Yorku.
Gretě bylo v té době 21 let a pracovala jako zdravotní sestřička.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.