Vědci analyzují data o Věstonické venuši: 15 hodin pod rentgenem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vědci analyzují data o Věstonické venuši: 15 hodin pod rentgenem!

Grzegorz Pyka vkládá sošku v obalu ze speciálních fáčů do mikrotomografu.
Grzegorz Pyka vkládá sošku v obalu ze speciálních fáčů do mikrotomografu. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Pradávný symbol ženství, Věstonická venuše, pomalu vydává svá tajemství. Vědci totiž sošku ženy, kterou vymodeloval před 29 000 lety paleolitický člověk, podrobili 15 hodinám rentgenového skenování.

„Stálo to za to! Skenování sošky přineslo osmdesát gigabajtů dat,“ radují se vědci. Horní a spodní část sošky skenovali vědci zvlášť, v následujících týdnech data pomocí výkonných počítačů spojí. „Už vstupní data nám dávají dobrý základ pro další analýzy,“ pochvaluje si kurátor Moravského zemského muzea Petr Neruda.

Keramická figurka přitom schytala záření, jaké by lidské tělo nevydrželo. Dostala totiž až tisícinásobek dávky, která by stačila k zabití člověka. Zároveň s hliněnou soškou ozářili vědci i dva takzvané fantomy. To jsou vzorky známých materiálů, které budou porovnávat se sprašovou hlínou, ze které je Venuše zhotovena. „Doufáme, že už budeme schopni určit složení materiálu, ze které byla soška vypálena,“ dodal Neruda.

Víte že...
...práce na skenování Venuše byla bezpečná? Operátoři byli vystaveni o polovinu menší dávce rentgenového záření, než kdyby třeba letěli na trase New York – Tokio.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.