Proč mají chlapi v Česku navrch? Vláda bude řešit platy i šéfování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Proč mají chlapi v Česku navrch? Vláda bude řešit platy i šéfování!

Více žen na ředitelských židlích?
Více žen na ředitelských židlích? (scom)

Více žen na ředitelských židlích? Za stejnou práci stejné peníze? Než Česko všechny tyto problémy vyřeší, proteče Vltavou ještě mnoho vody...

V pondělí dostane 17 členů vlády, z čehož jen tři jsou něžného pohlaví, na stůl materiál, jak se Česku dařilo v loňském roce stírat rozdíly mezi muži a ženami v různých oblastech. Plácat po ramenou se ale nejspíš nebudou. Od roku 2014, kdy vláda přijala strategii pro rovnost žen a mužů až do roku 2020, se toho moc k lepšímu nezměnilo. Snad jen toho násilí na ženách mírně ubylo.

Plán je, ale banální
„Současná vláda má lepší strategii než vlády předchozí, kritizujeme ale, že nedělá konkrétnější kroky,“ řekla deníku Aha! Eva Kavková z České ženské lobby. Některé návrhy, jak chce vláda situaci zlepšit, znějí téměř banálně. Například většího zastoupení žen v orgánech státních podniků chce dosáhnout tím, že budou zveřejňovány přehledy žen a mužů v těchto funkcích.

„Je také navrhováno legislativně zakotvit povinnosti v podnicích a organizacích s alespoň 50 zaměstnanci/kyněmi zveřejňovat informace o průměrné odměně u jednotlivých srovnatelných kategorií zaměstnanců a zaměstnankyň a pracovních pozic podle pohlaví,“ stojí zase ve vládním dokumentu v návrhu opatření, jak narovnat mzdy u obou pohlaví. Podle Evy Kavkové je ale třeba tohle dobrý krok. „V Česku máme jednu z nejvyšších nerovností, pokud mluvíme o stejné odměně za stejnou práci,“ připomíná.

Zastoupení v politice
Komentář: V roce 2015 se v Česku žádné volby nekonaly. K 1. 9. 2015 žádný kraj neměl hejtmanku. Senátorek bylo 15, poslankyň 41 a ve vládě sedí jen 3 ženy. I to je pokrok např. proti vládě Jiřího Rusnoka, kde byla jen jedna ministryně. Platí, že čím nižší funkce, tím roste zastoupení žen. Oproti roku 2014 také mírně ubylo žen v diplomacii.

Zastoupení v byznyse
Komentář: „Nevládní organizace zadaly vypracování analýzy dat zastoupení žen ve vedení firem. Průzkum ukázal, že ve státních podnicích a firmách se tento trend nezlepšuje, ale naopak zhoršuje, tzn. ve státních podnicích a státem vlastněných firmách je zastoupení žen ve vedení nadále nízké. V privátním sektoru je situace opačná,“ stojí ve vládní zprávě. Stále také přetrvává problém nízkého zastoupení žen – podnikatelek, jejich počet roste jen velmi pozvolna.

Zastoupení na trhu práce
Komentář: Cílem vlády je snížit hlavně nezaměstnanost u žen, hlavně v těch věkových kategoriích, kde je nezaměstnanost oproti mužům vyšší. „Tento cíl se daří naplňovat, ačkoli stále přetrvává vyšší nezaměstnanost žen než mužů. Nezaměstnanost žen navíc klesá pomaleji, než nezaměstnanost mužů,“ uvádí zpráva.

Příjmy
Komentář: V roce 2014 muži pobírali v průměru o více než 21 % vyšší mzdu za stejnou práci než ženy. Oproti roku 2013 se tento rozdíl navíc ještě o něco více prohloubil. „Rozdíly v odměňování žen a mužů mají také zásadní vliv na ohrožení chudobou, především v důchodovém věku. U osob starších 65 let existuje ještě výraznější rozdíl mezi rizikem ohrožení chudobou u žen a mužů,“ stojí ve zprávě.


Věda a vzdělávání
Komentář: Zatímco studentky převažují nad studenty vysokých škol, u akademických pracovníků je poměr opačný. „Zásadní nedostatek žen je v rozhodovacích pozicích výzkumu a vysokého školství a mezi profesory a profesorkami a docenty a docentkami. Celkové zastoupení žen mezi akademickými pracovníky a pracovnicemi bylo v akademickém roce 2014/2015 35,7 %,“ uvádí se v dokumentu.

Sportovní aktivity
Komentář: Vládní zpráva uvádí: „genderové rozdíly mezi sportováním mužů a žen potvrzují, že aktivní sport je nadále převážně mužskou doménou. U žen je míra sportovní participace více než dvakrát nižší.“ Jen 26 % žen uvedlo členství v některé ze sportovních organizací.
Za volantem
Komentář: Poměr bodovaných mužů a žen je od poměru všech řidičů významně odlišný – tvoří ho v současnosti 81,72 % mužů a 18,28 % žen. V dokumentu Jak řídí ženy a muži? se uvádí, že pokud by všichni řidiči jezdili tak bezpečně jako ženy, počet smrtelných nehod by klesl o 20 procent.  

Násilí
– Vykázáno pro domácí násilí: 1306 (o 78 případů méně než rok předtím) POKLES
– Týrání osob ve společné domácnosti: 525 případů (541 v roce 2014) POKLES
– Znásilnění: 598 případů (rok předtím 669 případů) POKLES
– Obchodování s lidmi: 18 případů (v roce 2014 jich bylo 20) POKLES
Komentář: V roce 2015 pokračoval trend mírného poklesu počtu zjištěných trestných činů týrání osoby žijící ve společném obydlí. Ubylo i případů znásilnění, zlepšila se i jejich objasněnost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.