ŠVESTKY - VITAMINOVÝ ZÁZRAK: Sirupy, vína a další lahůdky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

ŠVESTKY - VITAMINOVÝ ZÁZRAK: Sirupy, vína a další lahůdky!

Pár švestiček ze zahrádky...
Pár švestiček ze zahrádky... (Foto: Profimedia.cz)

Chuť švestek neodmyslitelně patří k začátku podzimu. V kompotech a samozřejmě i slivovici nás pak provází i zbytkem roku. Chcete vyzkoušet i jiné švestkové dobroty? Aha! přináší netradiční recepty.

Švestky jsou zdrojem vitaminů B, někdy se jim říká »přírodní B-komplex«, dále např. biotin – vitamin H, vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Jsou také bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku.

Asi největší popularitu švestky sklidili ve filmu Marečku, podejte mi pero! kdo by neznal Hujera (Lohniský), který koktal směrem ke třídnímu (Abrhám): „To jsem si dovolil, na ukázku, ze své zahrádky pár švestiček. Jestli se neurazíte...“ Takže se neurážejte a tohle modré zlato, vitaminovou bombu, zužitkujte.


Pečený čaj
Budete potřebovat: 1 kg švestek, 1 kg červeného rybízu, 1200 g cukru, 5 ks hřebíčku, 1 lžičku mleté skořice , 125 ml rumu
Postup: Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtinky, pak smícháme s červeným rybízem a nasypeme na velký plech. Přidáme cukr a oba druhy koření. Promícháme.

Troubu rozpálíme na 200 °C a směs pečeme asi 30 minut. Během pečení občas promícháme. Směs vyjmeme z trouby a přimícháme do ní rum. Vybereme hřebíčkové hlavičky. Hotovým čajem naplníme čisté zavařovací sklenice, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Později stačí přelít horkou vodou, výborně se hodí i do grogu.


Sirup
Budete potřebovat: 500 g cukru, 4,5 kg švestek, 300 ml octa
Postup: Švestky omyjeme, vypeckujeme a nasypeme do mísy, pak posypeme cukrem a důkladně promícháme. Necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě. Během této doby několikrát promícháme.

Do hrnce s teflonovým dnem nalijeme ocet a přisypeme švestky. Vaříme 5 – 6 hodin na nízkém plameni, dokud se objem tekutiny nezmenší na polovinu. Hotový sirup dobře promícháme a stáheme z plotny, pak hned lijeme do čistých sklenic a zavíčkujeme.


Víno (pro experimentátory)
Budete potřebovat: 5 kg velkých švestek, 5 g kyseliny citronové, půl balíčku živné soli, tekuté kvasinky
Postup (na 5 litrů): Vypeckované švestky rozdrtíme ve velkém hrnci, přidáme kyselinu citronovou, půl balíčku živné soli, spaříme 2 litry vařící vody a necháme ¼ hodiny v přikryté nádobě vařit na mírném ohni za občasného míchání. Vaření ze švestek uvolní aromatické látky, jinak by bylo víno bez výraznější chuti.

Po vychladnutí přidáme tekuté kvasinky nebo lépe aktivní kvas a necháme přikryté 1 – 2 dny zakvasit. Po rozkvašení směs vylisujeme do demižonu. Výlisky dáme znovu do hrnce, přelijeme 1 litrem vroucí vody, přidáme asi 5 pecek a znovu mírně povaříme. Po vychladnutí tento druhý výluh vylisujeme a přidáme do demižonu k původnímu moštu. 1 kg cukru svaříme s 1 litem vody a vychladlé přidáme také do demižonu – nejlépe po třetinách: první třetinu hned, druhou po pěti dnech a poslední po dalších pěti dnech.

Jak je uložit?
Máte nejraději švestky čerstvé? Zkuste starý trik. Sežeňte pětilitrovou lahev a vložte do ní švestky tak, že je bohatě prosypete moukou. aby se navzájem nedotýkaly.  Pak je seshora odbírejte.  Pokud chcete, aby chutnaly jako čerstvě utržené, podržte je po vyjmutí na chvíli v sítu nad párou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.