Nejsmutnější hrob Česka: Tělo beze jména! Znáte tohoto muže? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejsmutnější hrob Česka: Tělo beze jména! Znáte tohoto muže?

Neznámý muž, kterého zachytila kamera na nádraží v Napajedlech.
Neznámý muž, kterého zachytila kamera na nádraží v Napajedlech. (Foto: Slávka Červená, Služby města Napajedla)

Na hřbitovech jsme zvyklí na pomníky či kříže. V Napajedlech na Zlínsku budí údiv netradiční cedulka s nápisem: Zde byl pohřben neznámý člověk.

Na okraji řady hrobů, kde byla jen tráva, byly uloženy ostatky muže, kterého 21. června smetl na nádraží v Napajedlech vlak. „Zveřejnili jsme jeho snímky z kamery. Od občanů sice přicházely informace, ale ty nikam nevedly. Totožnost zůstala neznámá a nikdo ho nepohřešuje. Byl proto dán souhlas k pohřbení,“ uvedla policistka Lenka Javoříková.

Tělo neznámého bylo do té doby na patologii soudního lékařství v Olomouci. Zákon ukládá, že obec je povinna zařídit pohřeb člověku, který tam zemře a nikdo se o něj nepostará. „Měli jsme povolení státního zástupce i policie s tím, že bylo ukončeno vyšetřování. Tělo se v tomto případě nesmí spálit. Musí být uloženo v rakvi,“ vysvětlila matrikářka města Lenka Obdržálková. Musí být totiž možnost případné identifikace, například podle DNA či zubů.
Nad něj zasejí trávu
Místo k uložení vybrali pracovníci Služeb města Napajedla. „Jde o místo, kde byla tráva. Pokud se ještě ozvou příbuzní, mohou si tam zřídit hrob, případně ostatky převézt. Pokud se nikdo nenajde, místo opět zatravníme, ale v evidenci bude stále vedeno jako hrobové,“ řekl ředitel služeb Aleš Jirků. Vykopání hrobu a převoz zařídila místní pohřební služba. „Jejich i naši zaměstnanci tam pak dvě minuty pietně postáli. Zazněla i reprodukovaná hudba,“ dodal ředitel.

Poznáte muže
Neštěstí se odehrálo 21. června kolem 18. hodiny na nádraží v Napajedlech. Muže (asi 45) smetl vlak, který jel na Břeclav. Byl štíhlý, měl hnědé vlasy, prošedivělé vousy – strniště. Oblečen měl šedé triko s dlouhým rukávem a značkou »Tom Tailor«, šedé manšestráky, šedé sportovní boty Skechers a pruhovanou mikinu. Poznáváte ho? Volejte na linku 158.
Není to ojedinělý případ
Pohřeb neznámého se vypravuje vždy tam, kde člověk, kterého nikdo nepostrádá, skoná. Před několika lety bylo například nalezeno tělíčko novorozence u splavu řeky Moravy ve Spytihněvi. Obec děťátko pochovala ke zdi hřbitova a dala tam kříž. V katastru Pohořelic na Zlínsku byl zase loni v létě nalezen neznámý oběšenec.

I ten odpočívá na tamním hřbitově. „Pochovali jsme ho na volné hrobové místo. Ale neoznačovali ho. Pohřeb nás stál 17 tisíc,“ řekla pracovnice radnice. V těchto případech mohou náklady obce žádat zpětně po ministerstvu pro místní rozvoj.



Přečtěte si
ivoadler
7. 9. 2016 • 14:36

Tuhle informaci jste si mohli ušetřit, blbové. Málem jsem z toho měl žlučníkovej záchvat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.