Nejlepší recepty z jablek: Rady, jak loupat, zpracovávat a sušit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nejlepší recepty z jablek: Rady, jak loupat, zpracovávat a sušit!

K čemu lze využít nejoblíbenější ovoce?
K čemu lze využít nejoblíbenější ovoce? (Foto: Profimedia.cz, Nebespán)

Jablko si na nedostatek pozornosti nemůže stěžovat. Nejenže je to nejoblíbenější ovoce vůbec, ale je taky významným biblickým symbolem a často najdeme ho i v těch jídlech a nápojích, kde ho vůbec nečekáme. Načesali jste plné košíky? Zpracujte je netradičně.

Jablka s marcipánem
Budete potřebovat: 1 kg sladkokyselých jablek, cca 300 g třtinového cukru, 2 svitky skořice, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml jablečného moštu, cca 100 g hotového marcipánu

Postup: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. Do hrnce se silným dnem nebo do litinového vysokého pekáče nalijte mošt, přidejte koření a přiveďte k varu. Přidejte jablka a část cukru, promíchejte a nechte cca 10 minut vařit. Podle chuti přidejte zbytek cukru. Pokračujte v mírném varu, občas promíchejte, dokud jablka nebudou mít příjemně hustou konzistenci.

Délka vaření se opět odvíjí od typu a šťavnatosti jablek. Vyjměte skořici a badyán a do jablečné směsi opatrně vmíchejte kousky marcipánu, dokud se nerozpustí. Pokud vám zůstanou malé hrudky, vůbec to nevadí, naopak podtrhnete marcipánovou chuť.


Labužnický kompot
Budete potřebovat: 5 velkých jablek, 1 citron,  5 hřebíčků, 4 lžičky skořice, 60 g třtinového cukru, 3 lžičky rozinek, 3 lžíce rumu
Postup: Jablka rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na středně velké kostičky. Potom pokapeme šťávou z  citronu a vložíme do hrnce.

Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, cukr, rozinky, skořici, hřebíček a zalijeme jablka vodou, tak, aby byla úplně ponořená. Jablka vaříme 10 minut, tak, aby se nerozpadla. Poté slijeme část vyvařené šťávy a zakápneme rumem.

Jablečná nutela
Budete potřebovat: 3 kg jablek, 1 kg cukru krystal, 200 g čokolády na vaření, 200 g kakaa
Postup: Oloupaná, nakrájená jablka bez jádřinců pomeleme a dáme vařit s cukrem. Do horké směsi přidáme na kousky nalámanou čokoládu a kakao. Dobře promícháme a plníme do malých sklenic. Sterilujeme 20 minut při 80 °C.


Přebytky usušte
Nejjednodušším způsobem jak jablka uchovat, je udělat z nich křížaly. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Rozprostřeme je na plech pokrytý pečicím papírem a sušíme na radiátoru nebo slunci.

Není dobré dávat jablka do trouby, protože při teplotě vyšší než 48 °C ztrácejí důležité vitaminy a minerály. Pokud máte bohatou úrodu jablek, vyplatí se vám pořízení sušičky, ta křížaly usuší za pár hodin.

Snadné loupání
Ponořte jablko na chvilku do horké vody a potom ochlaďte studenou. Slupka jde snadno dolů a nemusíte ho okrajovat.  


Je to lék
Jablka mají nízký obsah cukru a málo kalorií, obsahují až 85 % vody. Kromě toho obsahují také řadu minerálů a vitamin C. Jezte je neloupaná, protože nejbohatším zdrojem všeho je slupka – obsahuje vedle zmiňovaného vitaminu či vlákniny i železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, křemík, karoten, nenasycené mastné kyseliny.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.