Kája Saudek (70) Je v bezvědomí, bojuje o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kája Saudek (70) Je v bezvědomí, bojuje o život!

Dvojčata Kája a Jan Saudkovi.
Dvojčata Kája a Jan Saudkovi.

PRAHA – Otec českého komiksu Kája Saudek (70) bojuje v motolské nemocnici o život! Během Velikonoc zkolaboval, když vdechl kousek jídla, zastavilo se mu dýchání a jeho mozek byl celých dvacet minut bez kyslíku.

Dvacet minut byl bez kyslíku!
Lékaři se obávají nejhoršího...

Lékaři se obávají velkého poškození mozku, ke kterému velmi pravděpodobně během kolapsu došlo.

U jeho lůžka téměř nepřetržitě sedí Saudkova manželka Hana. „Jeho zdravotní stav byl opravdu kritický. Bylo to s ním vážně špatné, ale teď už alespoň otevřel oči,“ řekla exkluzivně deníku Aha! Hana Saudková. Jenže – skutečnost je trochu jiná. „Pacienti v bezvědomí mohou mít po celou dobu zavřené oči, ale někdy také vypadají, jako když jsou při vědomí. Bohužel ale nejsou. Mohou ale reagovat na intenzivní bolestivé podněty, ostré světlo, hluk nebo příbuzné,“ upřesňuje lékař Jan Kadleček.

Prognózy lékařů v případě Káji Saudka bohužel příliš příznivé nejsou. Vinou zastavení dýchání vdechnutím kousku jídla byl mozek slavného malíře dvacet minut zcela bez kyslíku. K trvalému a nevratnému poškození mozku přitom dochází už po pěti minutách, kdy není nervová tkáň okysličována. „Cizí tělesa v dolních dýchacích cestách patří k závažným úrazům, které mohou nezřídka skončit i smrtí,“ uvádí Jiří Mrázek, přednosta kliniky ušní, nosní a krční ostravské fakultní nemocnice.

Slavný výtvarník je v současné době hospitalizovaný v pražské motolské nemocnici na oddělení chronické resuscitační péče. Zde se léčí pacienti, kteří potřebují dlouhodobou resuscitační a intenzivní péči, zejména po postižení mozku. Jsou napojeni na dýchací přístroje a přístroje posilující srdeční činnost. Aparáty zároveň průběžně měří fyziologické parametry a přístrojově je zabezpečeno i dávkování léků a tekutin.

„Kája je silný. Věříme, že to nakonec zvládne,“ modlí se jeho manželka.

Co se stane při..
Vdechnutí cizího tělesa patří k velmi nebezpečným úrazům, které mohou skončit smrtí. Jídlo, ale třeba i zubní protéza může při vdechnutí doslova ucpat hrtan, průdušnici nebo se dostat až do průdušek a zablokovat dýchací cesty. Postiženému hrozí jejich vážné poranění a bez pomoci i udušení. Mozkové buňky totiž začínají již po pěti minutách bez kyslíku odumírat.

Kája Saudek (70)

  • Poprvé na sebe jako malíř a kreslíř upozornil začátkem 60. let. V roce 1964 se dokonce za své velmi odvážné obrazy nahých žen dostal do vězení. Autorsky se podílel na slavných filmech Kdo chce zabít Jessii? (1966) a Čtyři vraždy stačí, drahoušku! (1971).
  • Velký obdivovatel díla Walta Disneyho je považován za otce i krále českého komiksu.
  • Vedle neopakovatelného malířského stylu ale Kája Saudek, podobně jako jeho dvojče Jan, proslul také jako velký milovník života. „Kája je na vrcholu alkoholismu. Možná, že mohl být na vrcholu jako kreslíř komiksů, ale už se tam nikdy nedostane, protože z těch dvou alternativ – být slavným kreslířem nebo neznámým opilcem – se rozhodl pro tu druhou možnost,“ řekl o něm před lety jeho bratr Jan.
  • Kája Saudek je ženatý a má dvě dospělé děti – syna Patrika a dceru Bereniku.


Autoři: Josef KOUKOLÍČEK, Tomáš LAMBERSKÝ, Ján TROPP
Foto Aha!: Petr NOVOTNÝ, ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.