Co nás čeká? Peníze, právo, nákupy: Největší novinky podzimu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Co nás čeká? Peníze, právo, nákupy: Největší novinky podzimu!

Co ovlivní náš život?
Co ovlivní náš život? (Foto ara)

Prázdninám už zvoní hrana a právě děti čeká od prvního zářijového dne hodně změn. Ale nejen je. Třeba kuřáci už budou kupovat jen cigarety s odstrašujícími obrázky a naopak, koho zajímá zdravé stravování, dozví se, co si kupuje. Podívejte se, jaké změny také podzim přinese.

Školství: Sporná inkluze
Už od čtvrtka začíná platit sporná tzv. inkluzivní novela, podle níž mají mít děti se speciálními vzdělávacími potřebami jednodušší přístup do běžných škol. Letos to využilo asi 200 dětí. Kritici ale míní, že je tím ohrožena existence praktických škol pro děti s lehkým mentálním postižením.

Další školní novinky
*Začínají jednotné přijímací zkoušky z češtiny a literatury a z matematiky na střední školy.
*Nově je umožněna v určitých případech domácí výuka i na druhém stupni základních škol.
*Lesní mateřské školy mohou být zapsány do školského rejstříku.


Kuřáci: Odstrašující obrázky
Hnusné obrázky, poukazující na škodlivost cigaret, musejí být na 65 % plochy krabičky také od září. Ty mírnější jen se slovním varováním se budou moci už jen doprodávat, a to do konce listopadu. Nařízení EU má odradit od škodlivého zlozvyku hlavně mladé lidi. Podnikavé firmy už ale rozdávají jako dárky kryty, za nimiž hnusné obrázky zmizí.

Potraviny: Dozvíš se, co jíš
Kdo sleduje kalorie nebo kvůli zdraví třeba obsah soli, bude to mít jednodušší. Výrobci musí označovat balené potraviny údaji o tom, jakou mají energetickou hodnotu a kolik je v nich tuků, cukrů, bílkovin či třeba soli. Dosud to dělali jen dobrovolně. Údaje budou od 13. prosince uvedeny v přehledné tabulce, v řadě za sebou jen v případě nedostatku místa. Doplnit seznam lze jen několika dalšími povolenými údaji, ale třeba o cholesterolu nesmí být ani zmínka.

Oslavy: Nahlásit, nebo skončit
Kdo chce pořádat rodinnou zahradní oslavu, měl by si ji naplánovat alespoň rok dopředu, jinak bude muset skončit s jásotem po 22. hodině. Od října musí být totiž taková oslava nahlášena a zanesena v obecní vyhlášce. Problém je, že třeba menší obce vydávají takovou vyhlášku jen jednou ročně.

Dlužníci: Lichváři je nezničí
Poskytovatelé nebankovních půjček budou nejpozději od prosince daleko lépe posuzovat schopnost klienta půjčku splatit, jinak na to sami doplatí. Týká se to i zrádných mikropůjček do 5 tisíc. Nejspíš už od listopadu pak bude možné splatit předčasně a bez sankcí hypotéku a strop dostanou i sankce za pozdní splátky úvěrů.


Obchody: O svátcích nenakoupíte
Ještě ve svátek 28. září letos nakoupíte ve velkých obchodech jako dosud, ale už o měsíc později v Den vzniku samostatného čs. státu zůstanou obchody s plochou nad 200 m² zavřené. A stejně tak to bude i o vánočních svátcích s výjimkou Štědrého dne, kdy smí být dopoledne otevřeno. Prodávat se také nebude na Nový rok, o Velikonočním pondělí a 8. května.

Další změny:
*Při prodeji nemovitosti nebude daň platit prodávající, ale kupující, a to nejpozději od listopadu.
*Elektronická evidence tržeb začne platit od prosince, hospodští a hoteliéři budou muset vydávat na vše účtenky.
*Firmy bude od začátku prosince možné postihovat za vícero trestných činů.
*Armáda začne od října přijímat do služby i do aktivních záloh zájemce, kteří mají nějaký handicap, jako je vícero dioptrií či alergie.
*O sedm let dříve, tedy už v 56 letech, budou moci od října odcházet do penze horníci.
* Podmínky pro různá shromáždění se mění od listopadu – úředníci třeba budou moci změnit místo konání protestu a možnost shromáždění rozpustit dostanou nově i policisté.

Přečtěte si
lalia
30. 9. 2016 • 10:29

Potěšilo mě,že pozůstalí nemusí platit daň z dědictví.Je to správné.Rodiče něco vybudovali těžce pro své děti a oni by z toho měli platit?Konečně spravedlivý rozum.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.