Zachráněná Pavlína (33) na Novém Zélandu: Čeká na pitvu přítele! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zachráněná Pavlína (33) na Novém Zélandu: Čeká na pitvu přítele!

Pavlína s přítelem Ondrou.
Pavlína s přítelem Ondrou. (V této chatě strávila měsíc, než ji našli.)

Češka Pavlína Pížová (33) zachráněná na Novém Zélandu touží po co nejrychlejším návratu do vlasti. V odletu jí zatím brání nedostatek sil a zřejmě i čekání na pitvu zemřelého partnera Ondry P. (†27).

„Chci domů co nejdříve,“ říká Pavlína, pro kterou se vysněný pobyt na Novém Zélandu stal noční můrou. Při horské túře zahynul v červenci její Ondra a ona měsíc sama a zraněná čekala na záchranu v horské chatě.

K návratu sbírá síly ve městě Glenory, kde jí útočiště u sebe doma poskytla česká honorární konzulka Vlaďka Kennet. „Právě teď toho nemůže moc dělat. Snaží se jen vzchopit a vrátit se do normálu, což pro ni není lehké, ale daří se jí to,“ řekla Kennet webu New Zealand Herald. V návratu domů Pavlíně prý zatím brání její psychický stav, ale třeba i něco jiného. Je možné, že čeká, až bude na Novém Zélandu provedena pitva Ondřeje, která určí příčinu jeho smrti. Pak by se do Česka mohla vrátit i s jeho tělem.


Chce se odvděčit
Pavlína se chce odvděčit záchranářům z DOC (Department of Conservation – oddělení ochrany přírody) a dobrovolné pátrací organizace Land SAR za to, že ji po měsíci našli a vrátili do života. Podle generální konzulky Vlaďky Kennet se jim rozhodla věnovat peněžní dar. Částku ale neřekla.

Co se stalo
Na Nový Zéland odcestoval pár za prací, dobrodružstvím a poznáním letos v únoru. Na konci července se dvojice vydala na túru po nebezpečné stezce Routeburn. Třetí den oba spadli z útesu. Ondřej na místě zemřel, Pavlína se po dvou dnech strávených u jeho těla doplazila do chaty, kde měsíc čekala na záchranu. Tu zpunktovala rodina, když se jí dlouho neozvala.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.