Poklad století na Pardubicku: Nálezce dostane 2 miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Poklad století na Pardubicku: Nálezce dostane 2 miliony!

Mince jsou nepoškozené. Ukryty byly zřejmě hned po ražbě.
Mince jsou nepoškozené. Ukryty byly zřejmě hned po ražbě. (Foto: ČTK, Východočeské muzeum)

Vykopal hliněný hrnec s milionovým pokladem. Vysypalo se z něj 780 stříbrných českých denárů z 10. století a jejich zlomků. To bylo loni na podzim. Nyní na stejném místě, u Chýště na Pardubicku, našli dalších 745 mincí! Nálezce se může těšit na dvoumilionové nálezné.

Posudek Národního muzea v Praze vyčíslil kulturně historickou hodnotu mincí na 23,5 milionu korun.Rozhodnutí nálezce předat poklad do muzea, a neprodat ho pod rukou jen jako stříbro na roztavení překupníkům, se vyplatil. A to i přesto, že cena kovu, z nějž se obvykle nálezné vypočítává, je přibližně 110 000 Kč.

Pardubický kraj mu vyplatí dva miliony! „Kdybychom postupovali podle památkového zákona, kde se odměna stanovuje z ceny drahého kovu, ze kterého je vyroben, činilo by nálezné přibližně 11 000 korun. Tato zanedbatelná částka by znamenala ztrátu motivace pro další nálezce v budoucnosti, což může vést k neodevzdání podobných hodnotných nálezů,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický a dodal, že nálezci slíbili anonymitu.

Nález bude k vidění
„V červenci a srpnu jsme prováděli odbornou dohledávku, simulovali jsme proces orby, který by běžně trval šest let. Výsledkem je, že jsme našli ještě jednou tolik mincí a zlomků,“ uvedl ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek. Celý nález si budou moci lidé prohlédnout v muzeu od 21. září do 16. října na výstavě Denárový poklad století.
Čím je raritní?
Soubor mincí tvoří české denáry ražené knížetem Boleslavem II. (972–999) v posledním desetiletí 10. století v mincovnách v Praze a na Vyšehradě. České stříbro bylo jedním z významných exportních předmětů přemyslovského státu. Nalezené mince sloužily k platbám na úrovni knížecích dvorů. Stříbro je totiž mimořádně kvalitní.

Víte, že...
...nálezné se běžně vyplácí ve výši 10 procent z ceny kovu nalezených mincí?
…...stav mincí je naprosto unikátní, nepochybně je někdo ukryl nedlouho po ražbě?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.