Vláda vyzývá Němce: Udělejte si »válečné« zásoby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vláda vyzývá Němce: Udělejte si »válečné« zásoby!

Lacino se Češi předzásobí paradoxně právě v Německu.
Lacino se Češi předzásobí paradoxně právě v Německu. (Foto Aha! – Jana Ulrichová, Karel Janeček, Jiří Nováček, Zbyněk Schnapka)

Vytvořte si doma zásoby potravin, vody a dalších věcí pro přežití! Tak zřejmě vyzve Němce vláda. Válka prý zatím nehrozí, ale co kdyby... Češi by se v případě rozsáhlejších konfliktů, teroristických útoků či katastrof také pomoci od státu moc nedočkali. Udělají si také zásoby?

Německá vláda má řešit koncepci civilní obrany poprvé od studené války. Podle dokumentů ministerstva vnitra, které citoval deník Frankfurter Allgemeine, se mají Němci připravit na napadení státu nebo jiné katastrofy.

Uhlí nebo deky
Měli by být schopni vydržet s vlastními zásobami jídla až deset dní a s vodou pět dní, což představuje deset litrů vody na hlavu. Kdo má možnost zatopit si, měl by pamatovat i na zásoby dřeva či uhlí. Ti ostatní alespoň na dost teplých dek.

Ministerstvo sice uklidňuje, že „útok na německé území, který by si vyžádal konvenční obranu země, není pravděpodobný“, ale přesto prý nelze takové budoucí ohrožení vyloučit. A je třeba se připravit, protože stát by nezvládal všem pomoci. Opozice to ale považuje za nemístné strašení.

Vydržíme jen den
Češi, kteří si naposledy dělali zásoby před 48 lety při sovětské okupaci, zatím o »syslení« pro případ nouze moc neuvažují. Soudě podle stále plných nákupních center na tom ale jejich lednice nebudou nijak zle. Je ale pravda, že stejně jako v Německu na stát příliš spoléhat ani Češi nemohou. Jeho strategické rezervy vystačí na něco málo přes jeden den a nedaří se mu zásoby zvýšit. Třeba do soutěže na dodávky zahuštěného mléka či salámů se nikdo nepřihlásil.


Co by měli mít Němci doma:
*jídlo na 10 dní
*balenou vodu, 10 litrů na hlavu
*zásobu dřeva či uhlí nebo alespoň teplých dek
*svíčky
*zápalky
*plně nabité záložní baterie
*naplněné lékárničky
*dostatečnou hotovost

Bezpečnostní expert Andor Šándor: Mějte jídlo, vodu a svíčky
„Osobně si myslím, že by občané, pokud jim to umožní prostory, zásoby pitné vody, potravin, které není třeba ohřívat, a svíček mít měli. My jsme podobnou situaci simulovali před lety, kdy jsme cvičili takzvaný blackout, tedy rozsáhlý výpadek elektřiny.

Musí se přiznat, že v podobné situaci stát nenaběhne ihned, ale až po několika hodinách, klidně dnech. Já jsem ale člověk, který nestraší zbytečně. Blackout či živelní katastrofa ano, ale nevidím reálné ohrožení jakékoliv země NATO jinou zemí – tedy nějaký válečný konflikt třeba s Ruskem, které by na něčem podobném mohlo jen tratit.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.