Týral ji soused! Svědčila proti němu: Zemřela přímo v soudní síni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Týral ji soused! Svědčila proti němu: Zemřela přímo v soudní síni!

Jaroslava spory se sousedem připravily o životní družku.
Jaroslava spory se sousedem připravily o životní družku. (Foto Aha! – Martin Přibyl)

Vedli poklidný život. Jaroslav Kočárek (90) a Věra Markalousová (†85) z Jablonce nad Nisou si užívali podzim života ve zdraví a pohodě. Tu jim ale překazil soused z paneláku. Opakovaně je fyzicky napadl. Útoky se dostaly až k soudu. Když tam paní Věra přišla svědčit, v jednací síni zkolabovala a zemřela!

Problémy údajně začaly před čtyřmi lety, když soused seniorů Jindřich M. (37) a jeho matka zničili Jaroslavu Kočárkovi dveře od bytu. „Řvali na mě: Vraťte klíč! Já nevěděl, o co jde, říkal jsem jim, že žádné klíče nemám, tak se otočili a začali mlátit na dveře sousedům. Totéž se opakovalo u sousedů dole,“ začíná vyprávět Jaroslav svůj příběh plný zoufalství a lidské lhostejnosti. Obrátil se tehdy na soud a nárokoval si náhradu škody. „U soudu jsem ale neuspěl,“ říká.

Stálý teror
Od té doby zažíval s partnerkou strach, ponižování, psychický teror i fyzickou bolest... Nejprve od Jindřicha M. slyšeli nadávky. „Báli jsme se opustit byt a nastoupit do výtahu. Vždy jsme nejdřív poslouchali, jestli nejde někdo jiný, abychom se s ním náhodou nepotkali,“ vypráví starý pán.

Letos v březnu, když se oba muži náhodou setkali právě cestou výtahem, došlo i na násilí. „Řekl mi: Hajzle, s tebou já nepojedu! Z výtahu mě vytáhl a napadl mě! Sousedé to slyšeli. Říkali mu: Nechte ho, vždyť je mu devadesát! Ale napadl je taky,“ popisuje důchodce, na němž je vidět, jak jím pouhé vzpomínky znovu otřásly.

Kopal do něj
Další útok se měl opakovat v květnu, když se muži potkali v přízemí domu. „Srazil mě na zem, kopal do mě. Já jsem ležel a jenom jsem si chránil hlavu. On si pak došel pro konvičku na zelévání květin. Měl v ní vodu a kropil mě s ní. Do smrti nezapomenu na jeho blažený výraz v obličeji,“ svěřil se Aha! Jaroslav.

„Po rukou mi tekla krev, jenom jsem ležel a choulil se ke stěně,“ pokračuje v popisování strašlivých okamžiků. Všechno ho bolelo, byl zakrvácený... „Když jsem se z toho trošku sebral, šel jsem napadení ohlásit na policii. Ti mě poslali k doktorce, kde mě ošetřili, zafačovali mi ruku a na policii se pak vše zaprotokolovalo,“ říká.

Žili v klidu
Pan Kočárek přitom vůbec nechápe, čím svého souseda, tak rozčílil, co mu udělal, že na něj stále útočí. S jeho rodinou i se všemi ostatními obyvateli paneláku žil léta poklidně. Od policie se pak dozvěděl, že jeho případ předali na státní zastupitelství. Žalobce následně vypracoval obžalobu a soud nařídil jednání na 21. července.

Ve chvíli, kdy byla paní Věra vyvolána ke vstupu do jednací síně a vešla dovnitř, zkolabovala. Její organismus neunesl dlouhodobě vypjatou situaci v domě a stres ze samotného soudního líčení. Záchránka ji převezla do nemocnice, kde zemřela. „Věrunka mi zemřela, náhle. Ona mi pomáhala zvládat celou tu situaci a od té doby, co odešla, jsem na to celé vlastně sám,“ dodává Jaroslav. Kromě strachu ze souseda nyní trpí bolestnou ztrátou životní družky.


Vnučka: Pořídila jsem mu kočku
„Byli to úžasní staříčci, vystačili si ve všem sami, vařili si a postarali se o sebe. Odpoledne se chodili projít k přehradě, je to hrozný, co si teď museli prožít,“ řekla seniorova vnučka Kateřina Sýkorová a dodala: „Pořídili jsme dědovi alespoň kočku z útulku, aby měl v bytě společnost. Je to ale těžké pro celou naši rodinu.“

PROČ na seniora útočí?
Deník Aha! se snažil zkontaktovat Jindřicha M., který se měl násilí na seniorech dopouštět. Marně. Jeho matka pouze řekla: „Pan Kočárek dělá problémy, protože je mu devadesát a nemá nic lepšího na práci. Nebo já nevím proč.“ Více se o problémech v domě bavit odmítla. Soud byl po smrti paní Věry odročen na říjen.
Společenství vlastníků: Jsme bezmocní
Proč starým lidem nikdo nepomohl? Vždyť agresivní soused měl útočit i na jiné lidi v domě... „Jsme v tomto ohledu bezmocní, trvalo dva roky, než se věc povedlo dostat před soud. Jenom policie nebo soud v tomto ohledu mohou něco udělat,“ řekl Aha! člen výboru společenství vlastníků domu, který si nepřál být jmenován.

Advokát Jan Černý: Pomoci může jen policie
„Pokud dochází ke konfliktu mezi vlastníky jednotek, je možné se obrátit na Výbor vlastníků jednotek, který má možnost dotyčnému v rámci občanského soužití domluvit. Jestliže domluva nepomůže, je nejlepší útoky doložit policii, která podle závažnosti může zahájit přestupkové nebo trestní řízení,“ vysvětluje advokát JUDr. Jan Černý.



Přečtěte si
causeof@...
6. 4. 2017 • 15:57

a ví někdo jak ten soud v říjnu dopadnul?

ellenic
24. 8. 2016 • 21:39

Je smutné něco takové číst, jak je možné že takovému hajzlovi vše projde. Snad už se starouškovi nic nestane a ten násilník by měl u soudu dostat, co proto . Jak si vůbec může dovolit fyzicky napadnout devadesátiletého seniora?

anka
24. 8. 2016 • 17:03

Spolecenstvi vlastniku by melo mit moznost primet neprizpusobiveho vlastnika k prodeji nemovitosti, a pokud by tomu tak neucinil, tak provest exekuci. Vyresilo by to tak vsechny problemy.

aneleh0@...
24. 8. 2016 • 13:41

Drž hubu , fekále.

amej
24. 8. 2016 • 13:26

chce to dědkovi beze svědků jednou tu inzultaci oplatit a bude klid

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.