Černý zázrak: 10 důvodů, proč si dát ostružiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Černý zázrak: 10 důvodů, proč si dát ostružiny!

Ostružiny jsou malý černý zázrak.
Ostružiny jsou malý černý zázrak. (Foto: Profimedia.cz)

Jsou zdravé, chutné a právě teď jich jsou plné lesy a zahrady. Ostružiny jsou malý černý zázrak. Aha! vám prozradí, čím pomáhají našemu zdraví i jak je správně využít.

1. Zpomalují množení nádorových buněk, hlavně u rakoviny střev, plic a prsu.
2. Pomáhají proti stárnutí.
3. Udržují imunitní systém ve skvělém stavu.
4. Působí proti průjmu a při žaludečních problémech.
5. Urychlují hojení ran.
6. Zaženou rýmu, nachlazení, angínu i kašel.
7. Zbavují menstruačních bolestí.
8. Zlepšují stav cévního systému.
9. Ulevují při křečových žilách a hemoroidech .
10. Zvyšují prokrvení při poruchách erekce.


Důležitá je barva
Ostružiny v sobě ukrývají spoustu minerálů a vitaminů. Obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, fosfor, železo, hořčík, vápník, kyselinu listovou, karoten, draslík a bioflavonoidy. A čím mají plody sytější barvu, tím víc prospěšných látek obsahují.

Zdravé listí
Zdravé je i ostružinové listí. Léčí průjem, záněty a krvácení v trávicím a močovém ústrojí. Kloktání pomáhá při aftech a dalších zánětech v krku a ústech. Koupele v odvaru z listů pak poslouží při kožních onemocněních. Čaj z něj pomáhá při rýmě, nachlazení, bolestech v krku, angíně, zápalu plic, vysokém tlaku i ateroskleróze.
Čas na čaj
Příprava čaje je jednoduchá. Lžíci usušeného listí ostružiny zalijte čtvrt litrem horké vody, nechte 5 minut odstát. Pak už stačí jen slít a pomalu pít.

Vsaďte na přírodu
Pokud chcete, aby ostružiny pomohly vašemu zdraví, musíte za nimi do lesa. Nejzdravější jsou totiž listy a plody planě rostoucích rostlin.

Nejsou pro každého
Čerstvé ostružiny nemůže jíst úplně každý. Odpustit by si je měli lidé se záněty střev, žaludku a žaludečními vředy nebo poruchami činnosti žlučníku.
Chutnají čerstvé i mražené
Jak je zpracovat?
*Čerstvé – jsou výborné samotné jako ozdoba lehkých jogurtových a tvarohových dezertů. *Zmrazené – skvěle chutnají v koláčích, rozmixované v koktejlech nebo v dřeních.
*Sirup – uvařte si sirup a budete mít ke zdravé pochoutce přístup celý rok.
*Džemy, marmelády a želé – výborné jsou na palačinkách, lívancích i na chlebu s máslem.

Ostružinové mojito
Potřebujete: 4 lžičky hnědého cukru, 2 limetky, grenadinový sirup, hrst ostružin, několik lístků máty, ledovou tříšť, perlivou minerálku.
Do čtyř skleniček dejte po lžičce hnědého cukru a lžíci grenadinového sirupu. Pokrájejte limetky a také je rozdělte do skleniček. Doplňte ostružinami, mátou a rozdrťte. Přisypte ledovou tříšť a zalijte minerálkou. Milovníci alkoholu můžou přidat bílý rum.

2846156:gallery:true:true

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.