21. srpen 1968! Krvavé demonstrace rok poté: Kdo zabíjel v Brně 1969? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

21. srpen 1968! Krvavé demonstrace rok poté: Kdo zabíjel v Brně 1969?

Jaroslav Muzikář roku 1996 u  plakety na Moravském náměstí v Brně, která připomíná smrt jeho dcery.
Jaroslav Muzikář roku 1996 u plakety na Moravském náměstí v Brně, která připomíná smrt jeho dcery.  (Foto: ČTK, reprofoto ČT)

Byla mladá, krásná a šťastná. Žila však v nešťastné době. Danuše Muzikářová (†18) se vydala se sestrou na procházku Brnem. Bylo však první výročí sovětské okupace, ulice plné hlídek, a »zbloudilá« kulka nelítostně ukončila její život...

Celkem si okupace Československa vyžádala v roce 1968 přesně 108 mrtvých, nějakých 500 těžce a stovky lehce zraněných. Ovšem lidé umírali i další rok, jako mladá dívka v Brně. Na den, který mu vzal dceru, vzpomínal Jaroslav Muzikář. Šel 21. srpna 1969 – rok poté, co tanky Varšavské smlouvy nelítostně převálcovaly reformní pražské jaro – s kamarády do centra.

Pozoroval však, jak příslušníci Sboru národní bezpečnosti, vojáci a milicionáři uzavírají ulice a náměstí, protože tam demonstrovaly tisíce lidí. Proto když potkal Danuši a o rok mladší dceru Jarku, prosil je, ať jdou domů. Ty ale řekly, že se ještě půjdou projít a budou brzy doma. Neměly však v úmyslu účastnit se demonstrací.

Našel mrtvolu dcery
Domů se Jarka vrátila sama. U Jakubského kostela se totiž začalo střílet a Danuše se jí ztratila. „Jednu mrtvou holku tady máme,“ řekli zoufalým Muzikářovým, kteří šli na Veřejnou bezpečnost dceru hledat, ačkoliv byl zákaz vycházení. A ty nejhorší obavy se potvrdily. Ležela přikrytá prostěradlem vedle další mrtvoly – nedaleko taktéž zastřeleného mladíka Stanislava Valehracha (†27). Kdo za vraždu dvou lidí mohl? To se pochopitelně nikdy důsledně nevyšetřilo. Nebyla totiž vůle.
Danuše byla umělecky založené děvče a zajímala ji kariéra módní návrhářky. Už v osmnácti byla prý také šťastně zasnoubená.

Pachatel? Nehledejte!
Zbabělec, který mladou holku podle všeho omylem zabil varovným výstřelem, byl zřejmě z řad Lidových milicí či Sboru národní bezpečnosti, protože právě tito lidé byli vyzbrojeni samopaly. Kulka, která Danuši proletěla zezadu hlavou a skončila v nosní dutině, se pak ztratila. Nešťastný táta Muzikář se až po revoluci dozvěděl, že vyšetřovatele z městského výboru KSČ jen odbyli, když chtěl informace, proto, že šlo o žádost »politicky nesprávnou«. A vraha své dcery do smrti nenašel...

Přísně tajný pohřeb
Policie nařídila kremaci těla Danuše a nechtěla prý tehdy dovolit, aby se na smutečním oznámení objevila její fotografie. Jaroslav Muzikář ale složitě ukryl parte a pak je nenápadně, aby si toho nevšimli »estébáci«, rozdával lidem. Pohřbu na Ústředním hřbitově v Brně se nakonec zúčastnily stovky lidí.

Kdo střílel?
Podle dalšího pátrání a svědků z místa neštěstí měl být vrahem vysoký nadporučík s knírkem v uniformě SNB. Nejprve měl vystřelit do vzduchu, pak do utíkajícího davu. Viník nikdy nebyl vypátrán, případ byl odložen...

ČÍSLO 5
Tolik celkem mělo obětí první výročí srpnové okupace, kdy lidé vyšli na protest do ulic.
Bezvládné tělo a titulek »Děvče zemřelo pro svobodu«. Tak smrt Danuše, která však do centra Brna nešla demonstrovat, zachytil fotograf německého časopisu Quick.

Přečtěte si
oldedek
21. 8. 2016 • 11:08

Že se Milošku nestydíš, to necháš k přepadu naší země Ruskem v roce 1968 vystoupit ve vzpomínce na okupaci Kótla Švarcenégra - no to je teda ostuda - ty asi raději uděláš na hradě zabíjačku a pozveš k výročí ruskýho velvyslance na vovar ... No "náš" prezident a jeho kámoši si mohou dovolit úplně všechno -jednou presumpci viny, jindy presumpci neviny, odvolávat se na práci soudů, aby jiné vyzývali zavřít bez soudu, lhát o Peroutkovi, bez prověrky nahlížet do dokumentů pro vrchního velitele armády členské země NATO a mít Putina na mobilu ... No prostě náš prezident ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.