10 NEJ »LÉKŮ« ZE ZAHRÁDKY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

10 NEJ »LÉKŮ« ZE ZAHRÁDKY!

DEJTE SI OVOCE, JE TO LEPŠÍ NEŽ PILULKY OD DOKTORA!
DEJTE SI OVOCE, JE TO LEPŠÍ NEŽ PILULKY OD DOKTORA! (Profimedia.cz)

Asi bychom neřekli, jaké nám letní období a příroda kromě sluníčka a tepla dávají další možnosti. Na stromech a na záhonech nám roste učiněná přírodní lékárna. Měli bychom vědět, že ovoce není jen pochoutkou, ale má pro náš organismus nemalý léčivý i preventivní vliv. Zařaďte proto dobroty ze zahrádky do svého jídelníčku, nepodceňujte to!

MALINY - NEJEN ČERVENÉ, ALE I ŽLUTÉ!
Všechny druhy malin jsou však velmi zdravé. Plody maliníku obsahují hodně vitamínu C, vitamín E, B, provitamín A, a minerální látky jako jsou železo, hořčík, zinek, měď, vápník, fosfor a draslík. Obsahují vysoké množství luteinu a mají příznivý vliv na lidský zrak. Pomáhají při cukrovce, léčí kožní onemocnění.

Už dávno neplatí, že by maliny byly jen červené. Dnes se díky dlouhodobému šlechtění pěstují maliny bílé, žluté, růžové, červené nebo třeba červenofialové. Hitem jsou nyní právě žluté maliny. Jsou velké, sladké a aromatické. Pěstují se různé druhy malinovníku s žlutými plody, například Golden Bliss, Golden Everest nebo třeba Sugana Gelb. V České republice je ve velkém pěstuje společnost Berry servis z Břežan u Českého Brodu, která celou produkci dodává do obchodů Tesco, kam si takový fajnšmekr může jednoduše dojít.


TŘEŠNĚ
Obsahují vitamín C a draslík, který pomáhá udržovat zdravou pokožku a pravidelný rytmus srdce. Třešně působí preventivně proti dně, odvádějí z těla toxické látky a čistí ledviny. Mají močopudné účinky a čistí organismus. Nachází se v nich kyselina křemičitá, která blahodárně působí na zpevnění vaziv. Mimo toho obsahují i fosfor, který uklidňuje nervovou soustavu.
Tip: Třešňové listy se přidávají i do čajových směsí pro jejich močopudné účinky. Koupel v odvaru zmírňuje bolesti kloubů při revmatismu.

RYBÍZ
Obsažené flavonoidy působí proti arterioskleróze, nachlazení a při problémech se střevy. Napomáhají sekreci různých šťáv. Jsou bohaté na betakaroten, biotin, vitamín C a E. Zabraňují infekci močových cest. Přinášejí úlevu při zánětech. Výborný zdroj draslíku.
Tip: Jezte raději syrový rybíz. Např. džusy z černého rybízu často obsahují jen málo ovoce.
HROZNY
Patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Obsahují kyselinu listovou, barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i jasnému myšlení. Vlákniny, které jsou ve slupkách hroznů, podporují činnost střev.

Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a ledvinových kamenech. Hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou hodnotu jsou doslova energetickou bombou.
Tip: Kombinujte! Např. rokfór a bobule hroznů k sobě patří.

HRUŠKA
Obsahuje mimo vitamínů vápník, fosfor a lehce stravitelné cukry. Mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo šťáva se používají v lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku.
Tip: Vařené a pečené se používají proti kašli a na záduchu. Hrušky pročišťují střeva, odstraňují zácpu a jiné poruchy trávení. Když občas sníme hrušku, pozitivně si tím stimulujeme lepší náladu.


JABLKO
Jablka mají vysoký obsah vody, vlákniny a mimořádně bohatá jsou na vitamíny a stopové prvky. Mají vysoký obsah draslíku, a tak regenerují a čistí organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou účinná při bolestech hlavy a závratích. Pomáhají proti průjmu i zácpě.

Proti průjmu pomáhají sladká jablka, při zácpě zase kyselá, která povzbuzují činnost střev. Jsou osvědčeným prostředkem při těžkostech s klouby.
Tip: Odvar z jabloňových květů má uklidňující účinky a zmírňuje záchvaty kašle. Při chřipce a kašli se osvědčilo pití šťávy z jablek. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou konzumované večer váže ve střevech toxické látky.

JAHODY
Obsahují mangan, který účinkuje jako afrodiziakum. Také urychlují látkovou výměnu a dodávají tělu vitamíny E a C, které vážou volné radikály. Jsou tradičním diuretikem (močopudné prostředky) a přinášejí úlevu při revmatismu a dně.


MERUŇKY
Obsahují kyselinu listovou, pantothenovou a betakaroten, které brzdí procesy stárnutí a ulehčují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a poruchy soustředění. Podporují imunitní systém buněk a chrání je před vlivem volných radikálů. Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat krevní tlak. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem železa. Mají příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.

Tip: Čerstvé, nebo sušené meruňky jezte libovolně. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20 % denního příjmu draslíku, ženám více než 10 % železa a mužům téměř 20 %.

OŘECHY
Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem draslíku, magnezia, zinku, mědi, selenu a kyseliny listové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na mozek. Loupané ztrácejí mnoho výživných vlastností.

ŠVESTKY
Ideální spojení vápníku a fosforu působí blahodárně na posílení kostí a pomáhá trávení. Sušené švestky jsou známy svým laxativním účinkem (projímavé) a poskytují užitečné množství vlákniny a železa.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.