Slovanská magie: Bohové zrození pod lipami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Slovanská magie: Bohové zrození pod lipami!

Bůh Perun
Bůh Perun (Foto ara)

Doma není nikdo prorokem a platí to i pro slovanské bohy. Nejenže Češi považují za své tradiční náboženství křesťanství, které u nás domovem není, ale proběhla tu po revoluci i mohutná vlna keltománie, pak okouzlení germánskými runami... Jen na slovanské tradice se zatím nedostalo. A to je škoda. Protože víra vždycky nejlépe funguje tam, kde je doma...

Ze zítřejšího TV Magazínu si můžete vystřihnout kartičky bůžků, které vás ochrání před zlem, dodají vám sílu. Schováte je snadno v peněžence. Mohou vás provázet životem, dodávat sílu. Kdo vlastně byl jejich šéfem?

Do Pieruna
No ano, Perun... První ze slovanského pantheonu. Bývá zobrazován jako muž drsného výrazu s měděnou bradou. Jeho zbraní je sekyra, jeho stromem dub a ze dnů čtvrtek nebo úterý.  Podle některých výkladů byl i při stvoření světa, je také bohem slunečním, vládcem blesků, nebeským kovářem, bohem spravedlnosti, spájí v sobě mnohé aspekty, a často proto bývá srovnáván s Diem, nebo Thorem. Perunem to ovšem nekončí...


I těm se klaněli Slované
Zaltys: velký had, který spočívá zkroucený v podsvětí u kořenů světového stromu, velký nepřítel slunečního boha Peruna.
Veles: rohatý bůh dobytka, hojnosti a pán podsvětí je také bohem obchodu, básníků a bardů. Je nepřítelem Peruna a často bývá spojován s magií.
Rod a Rodenice: podle některých pramenů prabožstva stojící u zrodu univerza.
Černobog a Bělbog: tato božstva jsou také dávána do souvislosti se samotným stvořením světa a jsou ekvivalentem jin–jang.
Svantovít: androgynní božstvo zobrazované často se čtyřmi hlavami nebo tvářemi. Ty korespondovaly se světovými stranami nebo ročními obdobími. Byl bohem války a úrody a patřil také k bohům, kterým se přinášely lidské oběti.
Prove: bůh soudu a spravedlnosti. Zjevoval se jako hubený stařec v otrhaném hábitu s řetězem na krku. Ze stromů mu byl zasvěcen dub a v dubovém háji jemu zasvěceném se také konaly soudy.
Triglav: jeho tři hlavy symbolizovaly vládu nad třemi světy stromu: podsvětím, zemí a nebem. Zasvěcen mu byl černý kůň.
Radegost: sluneční bůh, později byl zdůrazněn i válečný aspekt. Také jemu se přinášely oběti.

Slovanské krásky
No a teď hezčí část slovanských božstev, pokud se to tak dá u bytostí nehmotných vůbec říct...
A začínáme hned tou nejatraktivnější. Lada je bohyně lásky, krásy, radosti a mládí, paní květů. Zajímavé je, že stejně jako Persefona tráví část roku v podsvětí, což předpokládá určitý vztah v Velesovi. Tradičním znakem Lady je srdce.
Mokoš – paní Měsíce. Její jméno znamená »vlhkost«, do jejích kompetencí tedy patří vodní živel. Byla také považována za bohyni osudu, patří jí vláda nad uměním věštby a nad okultními silami. Někdy splývá s bohyní Země.
Matka Země, bohyně, která nebyla personifikována, obdoba antické Gáie. U Slovanů byla ve velké úctě, například plivnutí na zem bylo považováno za trestuhodný čin.

Tajemné bytosti
Nejčastějšími duchy slovanského pantheonu jsou běsi. Patří mezi ně duch domu domovik, jinak také domovoi, strážný duch domu i dvorovik, bytost, která má za úkol dohlížet na okolí domu. Dvorovik je obecně pokládám za hůře zvládnutelného než domovik, podle pověsti prý někdy lidi i zranil.
Povahy mnohem divočejší než předchozí dva běsové je Lešij, pán lesa. Může se zjevit v podobě sedláka bez opasku či nějakého lesního zvířete, v největší oblibě má vlka. Jeho povaha je nevypočitatelná, podle mytologie může naučit mnohé o magii nebo zabít. Lešij je zkrátka nebezpečný, stejně jako noční les, který v nás často probudí zasuté strachy a pochybnosti.
Karzelekové, ludkové, pobudové – to jsou bytosti v slovanské mytologii související se zemním živlem. Vyskytují se zejména v jeskyních a příliš se neliší od gnómů. Vodnímu živlu vládnou rusalky, jejichž působnost se ovšem podle pověstí neomezuje jen na vodní toky, kde tráví jen zimu. Na jaře vystupují na louky a často žijí ve stromech (podobně jako dryády). V létě často tančí na loukách své kolové tance »chorovody«, po nichž zůstávají vyšlapané kruhy. K lidem se chovají nevypočitatelně.

Vzdušní běsi – víly často splývají s rusalkami. Obývají pustiny a také oblaka. Jejich hlasy mají hypnotickou moc a také po jejich tancích zůstávají vyšlapané kruhy. Není radno do nich vstupovat, protože to přináší neštěstí. Méně známým aspektem vil je jejich bojovný duch. Často jezdily na jelenech a šípem zabily každého, kdo se jim postavil do cesty. Vzdušná magie je velmi nebezpečná a staří Slované ji proto používali jako magii bojovou.
Duchové ohně nebyli u Slovanů nikdy příliš uctíváni, i když slovanská spiritualita je zaměřená hlavně na Slunce. Projevem ohňových běsů je zejména kulový blesk a fenomén »ohnivého muže«.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.