Velké srovnání podle profesí: Kolik byste brali v Německu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velké srovnání podle profesí: Kolik byste brali v Německu?

O kolik byste si v Německu polepšili?
O kolik byste si v Německu polepšili? (Profimedia.cz, ara)

Vyšle vás firma pracovat do zahraničí? Pak byste měli brát plat, jaký má váš zahraniční kolega! Právě to vehementně prosazuje Evropská komise. Řidiči kamionů, montéři, ale třeba i zedníci či mechanici by se tak třeba v sousedním Německu pořádně »napakovali«. Aha! připravilo srovnání nejčastějších profesí, které by mohly být vyslány.

I když návrh Bruselu budí hlavně v chudších zemích Unie nevoli, komise trvá na svém. Nová směrnice má podnikům vysílajícím své zaměstnance za prací do zahraničí na časově omezenou dobu zajistit nejen srovnatelný plat s tamními pracovníky, ale i příplatky, na které mají místní nárok. Pro vyslané pracovníky by to představovalo podstatné přilepšení si k příjmu. Třeba takový inženýr ekonom, který by byl vyslán na měsíc, by si vydělal o sto tisíc víc než doma. A řidič třeba zájezdového autobusu či tiráku by »shrábl« navrch pěkných 30 až 40 tisíc.

Hrozí propouštění
Proti těmto snahám o spravedlivé ohodnocení práce ale ostře vystupují české firmy. Jejich argumenty sbírá europoslankyně Martina Dlabajová (za ANO). „Obávám se, že navrhované opatření nepřinese lepší platové podmínky pro zaměstnance vysílané do zahraničí, ale naopak jejich propouštění,“ varuje Dlabajová.

České firmy totiž profitují právě z podstatně levnější pracovní síly. Mohou tak v cizině lépe konkurovat, když nemusí svým českým pracovníkům platit tolik jako místním.

Naruší to trh
„Návrh znovu a nadlouho rozdělí Evropu, zvýší náklady a právní nejistotu vysílajícím podnikům, naruší vnitřní trh, omezí poskytování služeb přes hranice a podkope zdravou hospodářskou soutěž,“ kritizovala nová pravidla i Vladimíra Drbalová ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. Směrnici zatím vystavilo »žlutou kartu« deset členských států EU včetně Česka.

Kdo vyjíždí nejčastěji
Pracovníci jsou za prací v zahraničí nejčastěji vysíláni v dopravě, stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a také v odvětvích služeb, jako je vzdělávání, zdravotnictví a sociální práce, či v případě služeb pro podniky (administrativa, odborné a finanční služby). V období 2010–2014 se počet vyslaných pracovníků zvýšil téměř o 45 %. Podle informací Evropské komise bylo v roce 2014 do jiného členského státu vysláno přibližně 1,9 milionu evropských pracovníků.

2810010:gallery:true:true

Přečtěte si
zkaluzova1...@...
17. 8. 2016 • 14:44

Zdravím, musíte si to převést na procenta 700euro z 2400 je necelých 30%. U nás pokud si vydělám 18.000,- hrubého zaplatím za byt 2+1 v malém městečku 8.500,- se službami je to nějakých 47%, tak kde to žijeme?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.