Snížili hlavě státu počet bodyguardů? Zeman v ohrožení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Snížili hlavě státu počet bodyguardů? Zeman v ohrožení!

Fotografie
Fotografie (internal)

Národ dodnes vzpomíná, jak na exprezidenta Václava Klause (75) vystřelil v Chrastavě odpůrce z airsoftové pistole a jeho bodyguardi koukali jak »puci«. Podle zdrojů z hradní ochranky není podobný scénář vyloučen ani u Miloše Zemana (71)...

Web Aktuálně.cz totiž uvedl, že je mezi »ostrými hochy« Pražského hradu vzpoura kvůli jejích novému vedení. Velitelem Útvaru pro ochranu prezidenta je od letošního června Zdeněk Šiman – člen Zemanovy ostrahy v době, kdy byl ještě premiérem. Dle podřízených však ve své práci chybuje a asi třetina jich proto uvažuje o odchodu. Vrcholem je podle nejmenovaného zdroje Šimanovo rozhodnutí snížit počet bodyguardů, kteří jsou Zemanovi vždy po ruce, ze čtyř na tři. „To je v době zvýšeného rizika teroristických útoků vyložený risk,“ tvrdí.

Bezpečí nade vše
Hrad přitom skutečně v současnosti žije dle motta: Bezpečnost na prvním místě. Smíšené hlídky hradní stráže a policistů prohledávají příchozím do hradního areálu obsah tašek a batohů, u vjezdů jsou takzvaní ježci, aby každé auto muselo zastavit a být také prohlédnuto. Ministerstvo obrany na ochranu nejnavštěvovanější památky vyčlenilo ze svého rozpočtu 100 milionů. A bezpečnostní rámy detekující kovy zanedlouho »ozdobí« tamní katedrálu svatého Víta.

Taktiku neokomentují
Zeman kvůli útokům v Evropě vyzývá občany, aby se legálně zbrojili a připravovali se na nejhorší. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka však problém v ochrance neexistuje. „Zdeněk Šiman má jednoznačnou podporu a důvěru pana prezidenta. Jde o bytostného profesionála, pod jeho vedením útvar funguje perfektně,“ sdělil Aha!. To skutečně důležité – tedy jestli hlavu státu hlídá méně lidí – ale potvrdit nechtěl. „Taktiku činnosti ochranné služby nikdy nekomentuji,“ odbyl dotaz.

Exšéf odvlál s trenkami
Před Šimanem byl šéfem hradní ochranky Petr Dongres. Ten ale svoji funkci složil, protože mu hlava státu připsala zodpovědnost za incident zvaný Rudé trenky nad Hradem. Loni v září členové umělecko-recesistické skupiny Ztohoven vylezli v přestrojení za kominíky na střechu Hradu a vyvěsili tam obrovské rudé trenky symbolizující jejich nesouhlas s prezidentovou údajně provýchodní politikou. Nyní je Dongres náměstkem ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů.


Sedm kulí jako v Chrastavě
Že jsou si hradní bodyguardi bezpečností svých prezidentů možná a až moc jistí, ukázal roku 2012 útok na Václava Klause v Chrastavě na Liberecku. Tehdy šestadvacetiletý Pavel Vondrouš se totiž při otevírání nového mostu bez problému dostal do bezprostřední blízkosti hlavy státu a vypálil na něho několik ran z naštěstí celkem neškodné airsoftové pistole z plastu. Klaus z incidentu vyvázl s několika oděrkami a naštvaným výrazem, avšak ochranku trestat nechtěl. Tehdejší šéf ochranky Jiří Sklenka i tak rezignoval.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.