6 tipů na výlety! Po stopách rusalek, skřítků a princezen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

6 tipů na výlety! Po stopách rusalek, skřítků a princezen!

Bouzov
Bouzov (Foto: ara)

Jsou pohádková, krásná a... magická! Některá z nich jsou ukryta hluboko v lesích a za jejich krásou musíte ujít i pár kilometrů, jiná se hrdě tyčí nad krajinou a jsou vyhledávanými turistickými cíly. Jedno ale mají společné. Vznáší se nad nimi pohádkový duch. A je úplně jedno, zda jim ho vdechl světově proslulý skladatel, či filmaři současní i ti dávno mrtví. Pojďte se s námi vydat na některá z nich.

Rusalčino jezírko
Ten název nese v Česku hned několik vodních ploch. Ale jen jediné Rusalčino jezírko je zaručeně originální. Najdete ho ve Vysoké u Příbrami, jen pár stovek metrů od zámečku, kde Antonín Dvořák složil nejen legendární operu Rusalka, pro kterou našel inspiraci právě tady. A místo je to tak úžasné, že stačí sednout na kámen na jeho břehu, zavřít oči a před vámi začne tančit půvabná Rusalka a jen pár metrů od vás žbluňkne vodník...


Dolský mlýn
Když se tu natáčela Pyšná princezna, měla tahle legendární stavba v lesích na břehu severočeské Kamenice do zříceniny daleko. Když před pár lety mlýn málem spadl, našla se parta nadšenců, která ho zachránila. Vzniklo tak jedno z nejmagičtějších míst, jaká můžete navštívit.

A třeba si na něm vzpomenout na místní pověst o mlynářích, kteří tu kdysi zaslepeni bohatstvím nevědomky zavraždili svého syna, když ho pokládali za neznámého boháče. Dodávat, že je tu můžete potkat dodnes, je asi zbytečné...


Země démantových skal
To místo leží uprostřed Adršpašských skal a dostat se na něj můžete jen a jen pěšky. Třeba jako princové v pohádce Třetí princ, kteří právě tady, uprostřed úzkých skalních uliček, hledali ve skalách démanty. Cestičky ve skalách tu jsou tak klikaté, že po několika hodinách procházení mezi nimi zahlédnete v písku možná i vy nějaký ten barevný démant. Místní tvrdí, že tu jsou od nepaměti!

Krakovec
Takových míst u nás není mnoho. Hrad neskutečně prostoupený historií, v jehož zdech pobýval a kázal Jan Hus, ale také místo, kde se odehrávala jedna z nejlepších českých duchařských komedií. Film Ať žijí duchové se stal legendou, a když při prohlídce hradního podzemí důkladně nahlédnete do všech koutů, možná někde spatříte i některého ze skřítků, kteří se na stavbě hradu ve filmu podíleli. A budete-li mít při prohlídce hradu v kapse lahvičku francovky, neprohloupíte. Možná tím nápojem nalákáte i slovutného Brtníka z Brtníku.
Plešné jezero
Pokud byste hledali vchod do Jezerní říše, tak právě u tohoto šumavského jezera jste na správném místě. Ostatně ne náhodou se traduje, že jezero je bezedné a kdesi v jeho březích je ukryt poklad, který se otevírá vždy na Velký pátek. A hovořit o tom, že tu každou noc tančí lesní žínky, je celkem zbytečné. Musíte to vidět sami.  Ty pověsti tu zřejmě slýchávala i Jitka Schneiderová, když tady s režisérem Václavem Vorlíčkem natáčela pohádku Jezerní královna.
Bouzov
Magičnost tomuhle překrásnému moravskému hradu dodává kromě jiného i to, že stále ještě historici zcela nevyvrátili možnost, že se právě tady v roce 1420 narodil pozdější český král Jiří z Poděbrad. A když při výkladu sympatické průvodkyně přivřete oči, možná někde nad hradním cimbuřím uslyšíte šustot perutěk, které si v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci vyrobil Jan Potměšil coby ševcovský tovaryš Jíra. A když byl schopný právě nad Bouzovem vzlétnout, tak je to určitě místo zcela mimořádné...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.